Stockholms bästa fiskrestauranger

Firre till helgen eller skaldjur mitt i veckan? Med skärgården runt hörnet och sill till var och varannan högtid är det lätt att ta en trogen fisk- och skaldjursupplevelse för given. Men få smaker slår väl ändå en riktigt väldoftande bouillabaisse eller en portion pinfärska skaldjur med goda tillbehör. Som finmiddag till helgen eller en enkel lunch mitt i veckan. I idyllisk skärgårdsmiljö, urban saluhallstil eller riktigt klassisk kroganda. Stockholm rymmer såväl gamla godingar som en uppsjö av friska nytillskott. Här lyfter vi fram den salta smakupplevelsen och slår ett slag för havets läckerheter på Stockholms kroghimmel. Helgjutna fisk- och skaldjursalternativ liksom ställen med delat fiskfokus; den röda tråden är många och bra rätter på menyn. Med fisk- och skaldjursguiden hittar du allt från det klassiskt svenskfranska som Sturehof och Grodan till riktigt innovativa fiskkoncept som B.A.R..

Se även:
- Köttrestauranger: Stockholms bästa köttrestauranger
- Franska restauranger: Stockholms bästa franska restauranger
- Italienskt: Stockholms bästa italienska restauranger
- Asiatiskt: Stockholms bästa asiatiska restauranger
- Sushi: Guiden till Stockholms bästa sushi
- Skärgårdsrestauranger: Guiden över skärgårdens restauranger

 

B.A.R.: Direkt från akvariet
Blasieholmens Akvarium & Restaurang serverar säsongens råvaror i nytänkande saluhallsmiljö med fiskakvarium. Välj favoritfisk (alternativt kött) plus tillbehör till havsgrillen. Om du inte vill ha någon av de förkomponerade rätterna kan du uppfinna din egen och bestämma hur den ska tillagas, så passa på att vara kreativ. Bakom konceptet står prisbelönta kockar som garanterat ger en unik restaurangupplevelse med världsvan bistrokänsla. Råvarorna går även att köpa med sig hem över disk.
Mer information: B.A.R., Blasieholmsgatan 4A, City

Wedholms Fisk: Anrikt och nytänkande fiskparadis
Wedholms Fisk har en lång och anrik fisktradition som hålls uppdaterad och får fint sällskap av nya influenser på restaurangen. Här serveras det läckraste ur havets läckerheter till lunch och middag i en miljö som passar perfekt för fiskälskare och lite mer speciella tillfällen. Avsmakningsmenyn har testats av både kungligheter och celebriteter och garanterar alltså en riktig klassiker som tar finfisken till nya höjder.
Mer information: Wedholms Fisk, Nybrokajen 17, City

Räkan: Ett skepp kommer lastat med fin-fisk
Denna fiskveteran från Götet serverar dagsfärsk havsfångst raka vägen från Västkusten, och som grädden på moset kommer maten serverad i radiostyrda båtar via en fiskdamm mitt i lokalen. Menyn går i fine dining-stuk och erbjuder obligatoriska rätter som fiskgryta och andra saltstänkta klassiker.
Mer information: Restaurang Räkan, Vasagatan 23, City


Räkan

Den gamle och havet: Förstklassiskt italienskt fisktema
Populär italienare i Vasastan med ena foten i havet. Precis som hos syskonet Döden i grytan är det tvättäkta italienskt som gäller på menyn - här har dock köttet bytts ut mot fokus på fisk och skaldjur. Ett havets smörgåsbord med grillade spett och variationsrika laxrätter för varje fiskälskare. Definitivt ett kulinariskt och klassiskt alternativ för dig som längtar efter nya sätt att tillaga fångsten på.
Mer information: Den gamle och havet, Tulegatan 27, Vasastan


Den gamle och havet

Gondolen: Fisk på hög höjd signerad Erik Lallerstedt
Gondolen är mer än obligatoriska drinkar och oslagbar stockholmsvy. På 33 meters höjd serverar Erik Lallerstedts krogklassiker bland annat havets a la carte-rätter som grillad hummer, bakad rödtunga och skaldjursplateau. Den klassiska husmanskosten får med andra ord fint sällskap av vällagade fisk- och skaldjursrätter utan omsvep. Här håller maten, drinkarna och utsikten vad det välkända ryktet lovar. Alltid samma nöje.
Mer information: Gondolen, Stadsgården 6, Södermalm


Gondolen

Wasahof: Fisk på franska bistromenyn
På franskinspirerade fisk- och skaldjursrestaurangen Wasahof är det inte bara specialiteten ostron som gäller. I tvättäkta och omtyckt bistromiljö serveras allt som hör en svenskfransk fisk- och skaldjursmeny till. Hummer, havskräfta, strandsnäcka, vitlöksfrästa räkor, scampi... Listan på havets frukter är lång. Givetvis med klassiska husmansinfluenser som alternativ. Avnjut annars någon av skaldjursplatåerna värda namnet. Vägg i vägg delar Musslan kök och meny med sin bistrogranne.
Mer information: Wasahof, Dalagatan 46, Vasastan
Mer information: Musslan, Dalagatan 46, Vasastan

Fjäderholmarnas Krog (artikelbilden): Skärgårdstipset
Vill man få hela skärgårdsupplevelsen på skaldjursköpet är det bara en halvtimme med båt till Fjäderholmarnas Krog, stans "närmaste skärgård". Restaurangen har fått Guide Michelins utmärkelse Bib Gourmand flera år i rad och här serveras givetvis mycket från havet - allt från sill, toast skagen och hummer till piggvar och regnbåge.
Mer information: Fjäderholmarnas Krog, Stora Fjäderholmen, Skärgården


Fjäderholmarnas Krog

Bullandö Krog: Fisk i lättillgänglig skärgård
Skärgård och fisk kan knappast slå fel. Bullandö Krog är ett lättillgängligt alternativ med både svenska och internationella smaker. På fisksidan hittar du bland annat senapsmarinerade strömmingsflundror och cesarsallad med chiliglazerad tonfisk medan krogens kryddiga skärgårdsgryta lockar på klassikermenyn. Ett trevligt skärgårdsalternativ året om med stor uteservering på bryggan under sommaren. Transportmedel? Båt, bil eller buss.
Mer information: Bullandö Krog, Bullandö Marina, skärgården


Bullandö Krog

 

Grodan: Kroginstitution med populär fiskgryta
En av stans mest väletablerade krogar har franska influenser och ett generöst utbud av havets klassiker på menyn. Gillar du fiskgryta ska du helt klart testa Grodans omtalade variant - annars erbjuds allt från skaldjursplatå till gratinerad hummer och tempurafriterad strömming. Ett inarbetat krogalternativ som passar för alla tillfällen och kommer med en stor dos stadspuls precis utanför den unika krogmiljön.
Mer information: Grodan, Grev Turegatan 16, Östermalm


Grodan

Sturehof: Given krogklassiker med fiskbetoning
Franskt, svenskt och mycket fisk och skaldjur sätter smakagendan på sekelgamla och välrenommerade Sturehof. Med lång tradition och modern samtidspuls är det här ett favorithak för en blandad publik som garanteras bistroupplevelse i världsklass året om. Menyn är blandad med fokus på havet och erbjuder allt från hummersoppa och ostronplateau till en fiskavdelning med bland annat Sturehofs bouillabaisse med hummermajonnäs och krutonger.
Mer information: Sturehof, Stureplan 2, Östermalm

Stockholm Fisk: Fisken i centrum i City
Att fisk står på menyn är knappast någon hemlighet på Stockholm Fisk. Med sitt supercentrala läge är restaurangen ett lika populärt alternativ för lokala stammisar som för internationella affärsresenärer och turister. Här kan du gå loss på en hel skaldjursmeny eller välja klassiker som toast skagen, helstekt rödtunga, smörstekt gös eller halstrad röding från dagens meny. Förvänta dig äkta fiskexpertis och dagens fångst. Även kött och vegoalternativ erbjuds.
Mer information: Stockholm Fisk, Vasagatan 1, City

Råkultur: Mer än bara sushi
Som budgetsyskon till stjärnrestaurangen Esperanto håller Råkultur fanan högt med superinnovativ sushimeny, vilket bäddar för mer än "bara sushi". Det här är definitivt stället att sätta kurs på när du vill testa fisk på nytt sätt. Välj och vraka bland rökta laxfenor, syrad makrill, svensk bläckfisk, rödbetssaltad hälleflundra och mängder av andra originella smakupplevelser som garanterar budgetvänlig gastronomi.
Mer information: Råkultur, Kungstensgatan 2, Östermalm

Mister French: Kontinentala havsvibbar på Skeppsbron
Mr. French i Tullhus 2 tar dig till Rivieran, Miami, New York och tillbaka. Ett av Stockholms bästa lägen förgylls här av en populär meny bestående av bland annat maffig skaldjursplatå, hummer, amerikansk löjrom och andra tidlösa klassiker från havet. Fokus ligger på såväl skaldjur som kött med tydliga influenser från både Frankrike och USA. Smakerna minglar fint med den världsvana miljön som passar perfekt året om.
Mer information: Mister French, Tullhus 2, Skeppsbrokajen, Gamla Stan


Mr. French

Andra guider du kanske är intresserad av
- Sushi: Guiden till Stockholms bästa sushi
- Vegetariska restauranger: Vegetariska restauranger i Stockholm
- Köttrestauranger: Stockholms bästa köttrestauranger
- Hamburgare: Här hittar du Stockholms bästa hamburgare
- Italienska restauranger: Den stora guiden till Stockholms bästa italienska restauranger
- Romantiska restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Stockholm
- Libanesiska restauranger: Guide till Stockholms libanesiska restauranger
- Nya restauranger: Nya restauranger i Stockholm
- Uteserveringar: Stora guiden till Stockholms bästa uteserveringar
- Brunch: Den kompletta guiden till Stockholms bästa brunch

Om guiden till Stockholms bästa fisk- och skaldjursrestauranger
Guiden till bra fiskrestauranger i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra restaurang i Stockholm som har en meny som präglas av fisk & skaldjur som vi har glömt och borde lägga med i guiden. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse och att fisken är god på restaurangen du nu väljer att gå till!

Relaterade artiklar:

Visa på karta