Sugen på musslor? Här hittar du Stockholms bästa moules

Vitvinskokta musslor är en favorit bland många stockholmare och en självklarhet på brasseriemenyer runt om i Europa. Oavsett om du föredrar "moule marinières" med frasig baguette eller "moules frites" med friterad potatis och aioli är det lätt att få begär för de läckra musslorna. Därför har vi scoutat restauranger i Stockholm som är kända för sina goda moules. Från franska små krypin till belgiska ölbarer och välfyllda saluhallar - här hittar du Stockholms bästa musslor.

Bistro Rigoletto

Musslor med smak av hela världen

Intill galabiografen Rigoletto hittar man eleganta Bistro Rigoletto som har snickrat ihop ett eget musselkoncept. På matsedeln "La Moulerie" finns åtta olika varianter av musslor som är smaksatta med inspiration från hela världen. Här hittar du till exempel moules thai med rödcurry och kokosgrädde, Normandie med grädde och torr cider samt moules cádiz med chorizo och crème fraiche.

 • Prisexempel: 1 kg moules crème med vitlöksbröd ca 225 kr
 • Adress:

Duvel Café & Pressklubben

Moules och belgisk öl

Syskonrestaurangerna Duvel och Pressklubben på Vasagatan är kända både för sina musslor och för sin belgiska tappöl. Musslorna har en egen liten sektion på menyn och kan antingen beställas in som förrätt eller som huvudrätt. I den senare ingår pommes frites och majonnäs.

 • Pris: Som förrätt ca 150 kr, som varmrätt ca 250 kr
 • Adress:
Duvel Café
Pressklubben

Akkurat

Poppis sedan 90-talet

Ett stenkast från Slussen ligger Akkurat som sedan 90-talet har varit populärt för sitt digra öl- och whiskeyutbud, och för sina musslor. Idag omfattar menyn åtta varianter som spänner mellan klassiska tolkningar och experimentella smaker såsom koriander, maltwhisky och roquefortost.

 • Prisexempel: 1 kg moules marinières med pommes frites ca 240 kr
 • Adress:

Musslan

Given plats i sammanhanget

Sedan 1996 har Musslan etablerat sig som en bar och skaldjursrestaurang att räkna med. Här serveras flera olika varianter av musslor - utöver klassikerna marinières och à la crème hittar man också smakkombinationer som lime, citrongräs och chili eller musslor och chèvre. Musslorna serveras även på syskonkrogen Wasahof precis intill.

 • Prisexempel: Moules marinières med pommes frites och aioli ca 190 kr
 • Adress:

Belgobaren

Belgiskt tema

På Belgobaren är det belgisk stil som gäller i både interiör och mat- och dryckesutbud. Temat till trots är det svenska, ekologiska musslor från västkusten som serveras, men smakerna och rätternas komposition hämtas från den flamländska regionen. Provençale, Trappist, Pepparrot, Morney... här smaksätts musslorna på en mängd olika sätt, men gemensamt för dem är att de kokas med vitt vin, selleri, gul lök, vitlök, purjolök, morötter och timjan och serveras med pommes frites.

 • Prisexempel: Moules marinières med pommes frites ca 230 kr
 • Adress:

Man in the Moon

Ölproffs med känsla för moules

Den hyllade gastropuben är främst känd för sitt stora ölutbud, men här kan man även sina moules. Välj mellan "Marinières" med grädde, "Asian" med kokosmjölk, och "Spicy" med öl och bacon. Musslorna serveras per halvt eller helt kilo, och den senare varianten kommer med pommes och majonnäs.

 • Pris: 1/2 kg ca 150 kr, 1 kg ca 250 kr
 • Adress:

Pastis

Musslor på franska

Om du vill äta musslor på franskt vis så har den här lilla pärlan bland kullerstenarna i Gamla stan en klassisk moules frites på menyn. Restaurangen är liten och trång, men känd för sin franska matlagning och för sitt välsorterade vinsortiment. För den som inte räds vitlök i maten är stället perfekt för en dejt över musselkärlen.

 • Prisexempel: Moules frites ca 245 kr
 • Adress:
  • Pastis, Baggensgatan 12, Gamla stan

Saluhallar

Lisa Elmqvist/Gerdas Fisk

Kunglig hovleverantör

Man ska inte förväxla den goda rätten med alltför avancerad kokkonst, vinkokta musslor betraktas faktiskt som en enkel rätt att tillaga på egen hand. Men för ett lyckat resultat krävs bra råvaror. Lisa Elmqvist är Kunglig hovleverantör och i butiken i Östermalms Saluhall hittar man fina, vilda blåmusslor att köpa med sig hem.

Melanders

Ät på plats eller köp hem

Melanders Fisk har sedan 60-talet försett stockholmarna med färsk fisk och fina skaldjur. På filialen i Söderhallarna kan man sitta ned och äta en matbit i restaurangen eller köpa med sig läckerheter hem. Musslor hittar man både på restaurangmenyn och i fiskdisken.

Fiskeläget

Traditionellt och innovativt

På nedervåningen i Hötorgshallen ligger Fiskeläget som är inne på tredje generationen. Utöver färdigmat och catering har de gjort sig kända för sin trevliga matbar på plats och för den färska fisken som man kan köpa med sig hem. I matbaren kan man testa Fiskelägets Moule, en specialitet som erbjuds med både traditionella och innovativa smaker.