Thatsup träffar personerna bakom Mat_Stockholm: Maja och Clara

De är två kreatörer som genom fotografi, text och grafisk form gillar att uttrycka sig. De har alltid gillat att resa och gå på restauranger - och såklart, äta mat, framför allt på café. Med ett växande intresse, fler och fler länder i passet och ett bildarkiv med mat och restauranger som blev större och större grodde en tanke om vad man skulle kunna göra med allt. Clara Cane och Maja Andersson är bästa vänner sedan en lång tid tillbaka, och vad som började som ett gemensamt intresse har idag lett till att de tillsammans driver det framgångsrika kontot Mat_Stockholm på Instagram. Vi träffade dom på en fika där delade med sig av sina bästa caféer i Stockholm.

- Vi skapar en väldigt bra kombo, i och med att Clara pluggar fotografi, grafisk form och konst och är den mer estetiska medan jag som studerar till journalist tycker om att uttrycka mig i skrift, säger Maja.

- Vi pratar om mat hela tiden, vad vi ska äta, var vi ska äta, när vi ska äta, säger Clara. Vi planerar in våra dagar efter vilka caféer vi vill gå till eller nya restauranger vi vill prova. Mat tar upp mycket av vår tid, men det är ju också vårt största intresse. Det sker väldigt naturligt, forsätter hon.

Berätta om uppkomsten till ert Instagramkonto Mat_Stockholm?
- Jag hade så mycket bilder på mat, och visste inte vad jag skulle göra med dem. Det ledde tankarna till att göra ett konto för att lägga upp matbilder, och på den vägen är det, säger Maja.

- Jag upptäckte kontot utan att Maja berättat att hon hade startat det haha, och kände genast att det verkade kul. Jag hintade lite om att jag gärna ville vara med, och efter ett tag frågade Maja om jag ville det.

- Tanken har alltid varit att det skall kännas personligt, att bilderna kommer från en genuin källa. Vi vill sprida matglädje, och det behöver inte vara så krångligt. Det får inte vara för pretentiöst, vi är inga Michelin-besökare. Ibland räcker det med en krämig pasta! Mat skall vara kul, fortsätter de.

Har ni något mål? Vad drömmer ni om?
- Drömmen är att få jobba med mat på heltid, vara med i roliga projekt och göra härliga samarbeten. Vi jobbar bra som ett team och i projektform, så att göra det i kombination med mat är det vi vill göra, säger Maja.

- En stor dröm vi har är att någon gång öppna ett café, men det ligger långt fram i tiden, lägger Clara till.

Finns det något ni saknar i Stockholm?
- Problemet i Stockholm är att så fort något nytt och trendigt kommer så vill hela stan dit, och då förstörs det på något sätt, det blir så över-hypat. Vi hade önskat att det fanns lite mer utstickande ställen, med unik stil, med personlig känsla, gärna lite galet. Ställen man kan komma ”hem” till, där det känns avslappnat. Vi kan tycka att många ställen i Stockholms innerstad generellt känns lite för genomtänkta och stela, men om man vågar ta sig utanför tullarna så är Enskede ett exempel där det finns väldigt mycket trevliga ställen, säger de.

Vad är viktigt för att en restaurang eller maträtt ska vara bra?
- Vi brinner för mys, det är vårat ledord i livet. Mat, fika eller egentligen vilken situation som helst, det ska vara mysigt. Sen måste det finnas själ i maten och atmosfären, vilket naturligt leder till bra service och vällagad mat, säger Clara.

- Och en viktig grej; på café måste det ingå påtår, tillägger Maja.

Finns det någon negativ aspekt med det ni gör?
- Jag kan ibland känna att vi fixar, pillar och arrangerar för att en smoothie-bowl ska bli snygg och skapa en bra bild, men vardagen ser inte ut så. Jag vill inte bidra till en perfekt ”fejkad” värld, men det hoppas jag inte att vi gör, vi vill ju vara inspirerande, säger Maja.

7 snabba med Maja Andersson och Clara Cane:

Äta ute eller laga mat hemma?
Maja: Äta ute / Clara: Äta ute
Borta bra eller hemma bäst?
Maja: Borta bra / Clara: Borta bra
Fika eller middag?
Maja: Fika / Clara: Middag
Favoriträtt?
Maja: Den ultimata carbonaran / Clara: Moussaka
Drömplats att besöka?
Maja: New York - det känns på tiden att en matnörd som jag besöker denna stad / Clara: Indien - jag älskar indisk mat så jag vill åka dit och käka loss
Paradrätt?
Maja: Soppa av alla slag: knepet är att steka löken HÅRT för där sitter all smak /
Clara: Lasagne

Bästa matstäder?
Båda i ton: Barcelona, Köpenhamn och Budapest

Clara och Majas guide till Stockholms mysigaste caféer

A.B.Café
En gömd pärla! A.B.Café ligger vid Telefonplan, en kort bit utanför Stockholms innerstad. Detta ställe är verkligen värt en omväg, för enligt oss serverar de en av Stockholms bästa frukostar. Välj mellan croissanter, overnight oats, smörrebröd, bakat ägg, gröt med lingon, färskpressade juicer och gröna smoothies. Caféet har en avslappnad stämning och en inredning med mycket gröna växter och rustika material. De serverar kaffe från ett av stans bästa rosterier: Drop Coffee Roasters. Vi spenderar gärna långa helgmorgnar här.


A.B.Café

Hälsocafet Mahalo
Mahalo har kommit att bli många stockholmares favoritställe och vi förstår varför. Här är allt som serveras plantbaserat, glutenfritt och sockerfritt, och hela stället andas ett modernt miljötänk som vi älskar. Caféet ägs och drivs av ett gäng kreativa tjejer, och man får alltid ett härligt bemötande när man kliver in på Mahalo. Vår favorit i sortimentet är deras acai-bowl som toppas med färsk frukt, granola och egengjort jordnötssmör. Mahalo är kreativt, färgstarkt och passar perfekt för en frukost eller lunch utöver det vanliga.

Fikabaren
Fikabaren går vi till när vi är sugna på riktigt gott kaffe. Här råder ingen tvekan om att det är kaffet som är i fokus, bönorna varieras efter säsong och man växlar mellan några av Sveriges vassaste rosterier och leverantörer. Lokalen är modern och inredningen har inslag av koppar, marmor, betong och gröna växter. Den trevliga personalen och den sköna musiken bidrar till en trevlig stämning och vi sitter gärna kvar länge och dricker vårt kaffe. Även maten och bakverken håller hög standard, och vi rekommenderar den fikasugna ett stopp på detta krypin-ställe, som är placerat mitt i hjärtat av Södermalm.


Mahalo Hälsocaféet / Fikabaren

Haga Tårtcompani och Bageri
Haga Bageri finns på tre ställen i Stockholm och alla tre har samma mysiga atmosfär och trevliga koncept. I Hammarby sjöstad ligger det nyaste av deras ställen, och är vår favorit för att hänga länge och fika. Lokalen är fint inredd, personalen är glada och kaffet är alltid nybryggt. Då detta är ett bageri där allt är handgjort, väljer vi helst en färsk sockerkringla eller en tårtbit med smak av choklad, kaffe och salt karamell. Ett fint bageri med mycket känsla, personlighet och goda smaker.


Haga Bageri

STHLM RAW
Sthlm Raw är drömmen för den som vill fika medvetet och hälsosamt. Allting som serveras är veganskt, och många produkter är raw och allergivänliga. Vi älskar ställen som har ett tydligt koncept, och det har Sthlm Raw: hälsosamt, miljömedvetet men framförallt genomtänkt och gott. Ingenting lämnas åt slumpen, utan allt har en tanke. Deras pannkakor med choklad och bär är otroligt goda och mysfaktorn i lokalen är hög, med växter och ljuslyktor i varje hörn. Ett tips är att sitta på kuddarna i fönstret och titta ut över Hornstull samtidigt som man dricker sin cappuccino eller äter sin frukost.

Gretas
Mitt i centrala Stockholm, inuti hotellet Haymarket, ligger Gretas. Inredningen, musiken och känslan i caféet för våra tankar till 20-tal, och här stannar vi gärna en lång stund och myser. Lokalen är elegant, och personalen är hjälpsamma och lyhörda. Greta passar bra när man vill unna sig något extra, och ha en riktigt lyxig fika. Vi äter helst scones med blåbärssylt, eller en god citron-tartelette med italiensk maräng. Som helhet är Gretas ett klassiskt fint kafé, med moderna inslag och en nytänkande meny. Här sitter vi gärna med en kaffe en fredagseftermiddag, tills det bli dags att gå över till andra sidan lokalen och dricka ett glas bubbel i baren!


Sthlm Raw / Gretas

Krukor & Kaffe
Detta är paradiset för den som gillar växter och kaffe. Hela caféet pryds av hundratals gröna växter i olika storlekar och former och det känns som att man hittat till ett växthus mitt i stan. Här kan man köpa frukost, nyttiga juicer och ekologiskt fika, men det stora fokuset ligger på just kaffe och växter. Man kan nämligen köpa alla de växter som pryder lokalen. Deras storsäljare är erbjudandet med en takeaway-kaffe och en kaktus för 99 kronor. Krukor & Kaffe är en oas för alla oss som älskar fika och blommor, och Filippa som äger caféet tar alltid glatt emot sina gäster. Caféets personliga och unika känsla gör att vi gärna kommer tillbaka om och om igen.


Krukor & Kaffe

Omayma
Omayma öppnade i höstas och har blivit ett av våra favoritcaféer på Södermalm. Det är ett modernt café med en rustik stil som går åt det industriella, med betongbord och glödlampor i taket. Det som gör Omayma unikt är deras breda och generösa fikameny. Här blandas nyttigt med onyttigt på ett härligt sätt, och allting som serveras är genomtänkt och gott. Vi äter helst deras frukosttallrik med bröd, avokado, sallad och yoghurt, och dricker mängder av kaffe. Omayma känns trendigt, men samtidigt opretentiöst och mysigt, med skön musik och avslappnad känsla. Ett äkta söderhäng med personlig touch!

Enskedeparkens Bageri
Bästa stället för en mysig fika en solig vårmorgon! Enskedeparkens bageri ligger på gångavstånd från stan, och vi älskar att ta en promenad ut till detta ställe, förbi kolonilotterna och alla mysiga hus. Bageriet och caféet ligger i en liten röd stuga och på sommaren öppnas en enorm uteservering upp med plats för mängder av gäster. Detta är ett gemytlig, riktigt bageri med otroligt goda bakverk, bröd och enklare mat. Allting bakas på plats, med ekologiska råvaror och miljömedvetet tänk. Deras croissanter är några av de bästa vi smakat i Stockholm, och det märks att de lägger stor vikt vid att ha en hög kvalitet. Här vill vi hänga i sommar!


Omaya / Enskedeparkens Bageri

Gast
Gast är systercafé till Kaffeverket och Snickarbacken 7, som båda är två populära caféer i Stockholm. Men vi tycker att Gast är snäppet vassare. Fin, modern inredning med mycket levande växter och ljus. Gast erbjuder en stor meny, med allt från fika till frukost och lunch och allting som serveras är genomtänkt och gjort med stor omtanke. Personalen är proffsig, och kaffet är alltid både gott och vackert. Det finns en trendig känsla över Gast, här spelas hög musik och serveras matcha-latte och chiapudding. Vi gillar atmosfären och känslan, och spenderar gärna långa eftermiddagar här.


Gast


Följ Clara och Maja via Instagram på deras konto: Mat_Stockholm