Väldesignade restauranger med coola koncept i Stockholm

En restaurangupplevelse är så mycket mer än bara vällagade rätter, goda drinkar och service - stämningen och inredningen har stor inverkan på helheten. Stockholm stoltserar med en mängd riktigt snygga konceptuella restauranger där mycket krut läggs på design. Allt från anrika institutioner och kitschig glamour till retro-chica diner-vibbar - vi diskriminerar inte. Med vår guide till väldesignade restauranger i Stockholm hittar du stans kanske snyggaste lokaler och ballaste koncept.

Se även:
- Wow-upplevelser: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse
- Annorlunda restauranger: Annorlunda matupplevelser i Stockholm

Restaurang AG: En köttig favorit
AG benämns ofta som en av stans bästa köttrestauranger. Men förutom ambitiöst kök och saftiga steaks är lokalen i sig rätt unik. Stället var en gång i tiden en silversmedsverkstad och industrikänslan har bevarats väl med betonggolv, bistrokakel samt läderdetaljer. För den som vill lyxa till det ytterligare erbjuds även "chef's table" där man sitter ganska ordagrant mitt i köket.
Mer information: Restaurang AG, Kronobergsgatan 37, Kungsholmen

 
Restaurang AG

Luzette: Prisbelönt stationskrog
Att Luzette vunnit inredningspriset Guldstolen är föga förvånande - den anrika lokalen på Stockholms centralstation bjuder på en riktig restaurangupplevelse. Utöver golv och väggar, som har bevarats intakta, är det Jonas Bohlin som står för inredningen i bland annat granit, marmor, kakel och mässing. Inspirationen kommer från klassiska restauranger på gamla centralstationer.
Mer information: Luzette, Centralplan 25, Stockholms centralstation, City


Luzette

Brasserie Balzac: Äkta fransos
Brasserie Balzac tar inspiration från storkrogarna i New York och Paris. Här flödar bistrokänslan fritt med eleganta takstukaturer, lädersoffor och mässingdetaljer samt en old school-bar som täcker hela väggen. Det ambitiösa köket samlar inspiration från det franska med både klassiska och nytänkande rätter. Stämningen är avslappad och opretentiös - tanken är att man ska bara kunna slinka in, på franskt vis.
Mer information: Brasserie Balzac, Odengatan 26, Vasastan


Brasserie Balzac

Le Rouge: En natt på Moulin Rouge
Le Rouge stoltserar med hög glamourfaktor i klassisk Moulin Rouge-möter-cirkus-anda. Den konceptuella restaurangen satsar inte enbart på den visuella komponenten, menyn är lika speciell den och fokuserar främst på två råvaror, nämligen lax och entrecote med mängder av tillbehör. Maten präglas av tidsenligt eko-tänk.
Mer information: Le Rouge, Brunnsgränd 2-4, Gamla Stan


Le Rouge

Grill: Låt fantasin flöda
V
ärldsliga inspirationer genomsyrar tydligt inredningen på superdesignade Grill. Restaurangen är indelad i åtta avdelningar med olika fantasifulla teman såsom orientexpressen, tropisk tiki-bar och fransk bordell-lyx. Som namnet indikerar satsar man på olika grilltekniker från hela världen.
Mer information: Grill, Drottninggatan 89, City


Grill

F12: Sofistikerad elegans
F12-gruppen stoltserar med ett gäng riktigt bra samt snygga designrestauranger. Miss Voon bjuder på en uberchic kulinarisk tripp till Asien. Denna eleganta krog bjuder på exotiska mellanrätter i sannt fushionstuk. På specialkonceptet Smak komponerar man sin egen avsmakningsmeny baserad just på smak. Trots den något lyxbetonade inriktningen och stilfulla miljön är stämningen härligt avslappnad.
Mer information: Miss Voon, Sturegatan 22, Östermalm
Mer information: Smak, Oxtorgsgatan 14, City

Farang: Modern fusion
Inhyst i en gammal industrilokal bjuder Farang på en modern smakresa till Sydostasien. Interiören nickar till dess förflutna i sober industri-chic stil. Här satsar man på lyxiga smakfusioner med fokus på ekologiska och närproducerade produkter samt stort utbud anpassat för allergiker och vegetarianer. Och cocktailbaren är minst lika populär för sina innovativa drinkar.
Mer information: Farang, Tulegatan 7, Vasastan


Farang

Brasseriet: Anrikt på Operan
I anrika lokaler, kompletta med romerska pelare, vackra stuckaturer och bladguld, huserar maffiga Brasseriet. Förutom stans kanske pampigaste interiör stoltserar stället med unik utsikt över Strömmen och slottet. Restaurangen är uppdelade i flera delar med både uteservering och uppskattad cocktailbar.
Mer information: Brasseriet, Gustav Adolfs torg, City


Brasseriet

Oaxen Slip: Konceptuell enkelhet
Oaxen Krogs lite mer avslappnade bistrodel bjuder på en ambitiös kulinarisk upplevelse i tuff miljö precis intill vattnet. Marina detaljer möter rustik industri-chic stil och i taket hänger roddbåtar. Lantliga skärgårdsstilen kombinerar avslappnad charm med lyxig, konceptuell design.
Mer information: Oaxen Slip, Beckholmsvägen 26, Djurgården

Le Nom: En riktig färgklick
Denna franskklingande restaurang är en sann färgklick i det annars lätt monotona restaurangstråket på Roslagsgatan. En kärleksförklaring till rosa - vackra stuckaturer och väggmålningar samsas med marmorskivor och vitt kakel. Förutom stort krut på dekoren satsar det ambitiösa köket på en tematisk meny indelat i grönt, havet och kött och stoltserar med en vegetarisk fyrarätters avsmakningsmeny.
Mer information: Le Nom, Roslagsgatan 6, Vasastan


Le Nom

Mister French: Glammiga 20-talet
Mister French innehar kanske en av stans kanske vackraste lägen mitt på Skeppsbrokajen med utsikt över vattnet. Det expansiva brasseriet bjuder på franska 20-talsvibbar med designinspiration från The Great Gatsby. En imponerande bar och öppet kök dominerar lokalen. Sommartid är det den loungiga uteserveringen som gäller.
Mer information: Mister French, Tullhus 2, Skeppsbrokajen, Gamla Stan


Mister French

Hantverket: Koll på inredning
Att Hantverket är en av stans kanske snyggaste restauranger är inte så konstigt. Ägaren drev tidigare inredningsföretaget Svensk Inredning, och det är just hantverket som står i fokus för krogens koncept. Perfekt när man vill umgås i elegant men avslappnad miljö - och kanske få lite inredningsinspiration på köpet.
Mer information: Restaurang Hantverket, Sturegatan 15, Östermalm

Tweed: Rutig charm
Tweed har helhjärtat anammat dess tweed-tema; här är det Chesterfieldsoffor och rutiga tapeter som gäller. Detta charmiga hak erbjuder även allt för alkoholkonnässören med en distinkt tweed-twist, men barmenyn är minst lika imponerande den. Syskonställena, vinbaren The Burgundy, köttiga krogen Djuret och pub-matsal-bar-hybriden Pubologi, satsar även
de på personlig och unik konceptuell design.
Mer information: Tweed, Lilla Nygatan 5, Gamla Stan

Ling Long: Från kinesisk modetidning till restaurang
Namnet är taget från en kinesisk modetidning från 30-talet - det är därmed ingen slump att restaurangen, inhyst i Story Hotel, är riktigt snygg. Miljön präglas av råa betongväggar, sammetsinslag och avskalade bord. Här serveras moderna fushionrätter med inspiration från Sichuan-provinsen i Kina men även Bali och Singapore. Plus i kanten för prisbelönta bartenders.
Mer information: Ling Long, Riddargatan 6, Östermalm


Ling Long

N.Y. Bar & Restaurant: First we take Manhattan...
Lite som att stiga in i en bistro på Manhattan - så kan man beskriva den här New Yorkiga restaurangen, baren och teatern på Drottninggatan. Allt från mässingdetaljerna till Manhattankartan och de moderna scenuppsättningarna från New York skriker The Big Apple.
Mer information: N.Y. Bar & Restaurant, Drottninggatan 71, City


N.Y. Bar & Restaurant

Tjoget: Unikt Söder-hippt koncept
Tjoget är ett tidsenligt hak i sann speakeasy anda. Till konceptet hör Linje Tio - som bjuder på kontinental finmat i casualmiljö och i prisbelönta baren blandas innovativa drinkar. Hornstulls Bodega är kvarterets första vinbar och satsar på bra viner och skön stämning. På klassiska barberaren Roy & Son råder 50-talsvibbar med stort fokus på detaljer och hantverk. Retrokänsla och NYC-chic stil bidrar till en gemytlig helhet.
Mer information: Tjoget, Hornsbruksgatan 24, Södermalm


Tjoget

Himlen: Himmelska utsikter
Som namnet antyder för denna unika utsiktsrestaurang dig ett steg närmare himlen. Med imponerande vyer över hela Söder bjuder denna finkrog på tydlig svensk prägel i köket. Gourmetmat, välblandade drinkar i skybaren och panoramafönster gör att Himlen är ett uppenbart konceptuellt tillskott till denna guide.
Mer information: Himlen, Götgatan 78, Södermalm


Himlen

Griffins' Steakhouse: En excentrisk helhetsupplevelse
För den som är ute efter mer än bara en smakupplevelse är Griffins' Steakhouse ett självklart val. Restaurangen väver samman design, konst, kultur och självklart mat, med lite extra fokus på saftigt kött. Excentrisk design och världsliga influenser samsas med omaka möbler och vackra stuckaturer.
Mer information: Griffins' Steakhouse, Klarabergsviadukten 67, City

Lydmar: Välkänd vardagsrumskänsla
Få stockholmare har undgått den populära hotellkrogen med utpräglad vardagsrumskänsla på Blasieholmen. Slå dig ner i en av de sköna fåtöljerna, omgiven av välfyllda bokhyllor. Här är det stiligt och gemytligt på samma gång, med utsikt över Strömmen.
Mer information: Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, City


Lydmar

Austin Food Works: The Deep South
Americana-vibbar med influenser från "the Deep South" blandas med lantlig charm och hickoryrök på Austin Food Works. Retroinspirerade lokalen präglas av rustika träplankor och trendiga "mason jar"-lampor och Austin-solnedgången som agerar väggmålning är mäkta imponerande. I baren serveras kvalitetscocktails med Margaritas i olika variationer som specialitet.
Mer information: Austin Food Works, Norrtullsgatan 24, Vasastan


Austin Food Works

Flippin' Burgers: Kritikerrosad diner
Superhypade Flippin' Burgers bjuder på en tvättäkta smakresa till "the US of A". Flippin' Burgers har anammat sitt koncept helhjärtat och retrodiner-känslan är komplett med bistrobar, läderstolar och kuriosa på väggarna. De obligatoriska metallglasen för shakes och plastkorgarna med smörpapper är självklart på plats. Maten i sig gör att folk gärna väntar över en timme på bord.
Mer information: Flippin' Burgers, Observatoriegatan 8, Vasastan

Duvel Café: En dold kändis
Denna fransk-svenska pärla ligger något anonymt på Vasagatan, men här möts man av design på hög nivå. Blåa väggpaneler, läderstolar och mässingaccenter gör denna bistro till en fröjd för ögat. Att de även är kända för sitt stora drink- och ölutbud - vad sägs om en ölcocktail - samt musslor och andra skaldjursrätter skadar inte heller.
Mer information: Duvel Café, Vasagatan 50, City


Duvel Café

Fem Små Hus: Anrikt à la 1600-talet
Fem Små Hus bjuder på ett stycke svensk historia, vackert beläget bland Gamla Stans kullerstensgator. Med 1600-talsanor, vackra källarvalv och rustika svenska rätter med franska inslag är detta koncept verkligen unikt. Menyn stoltserar även med en rätt som hedrar föregångaren Anna Lindberg som drev stället för 400 år sedan.
Mer information: Fem Små Hus, Nygränd 10, Gamla Stan


Fem Små Hus

Andra guider du kanske är intresserad av
- Wow-upplevelser: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse
- Annorlunda restauranger: Annorlunda matupplevelser i Stockholm

Om guiden till designrestauranger med coola koncept i Stockholm
Guiden till restauranger som lägger lite extra fokus på design och inredning i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon bra restaurang med riktigt snygg inredning i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta