Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Döden i grytan

4,0 • 2 recensioner
Döden i grytan

Döden i Grytan är trots sin kvarterskrogsstatus en omtalad klassiker i Stockholm och ett måste att besöka då den tillhör en av våra bästa italienare.

Det är få restauranger som lyckats rista sitt namn i sten likt Döden i Grytan. Ingredienserna till det oerhört lyckade konceptet är ren och skär nonchalans till svensk konsensus enligt jantelagen. Här äter vi italienskt på italienskt vis, och rymmer inte magen tallrikens innehåll blir det ingen efterrätt som uttrycket "secondo piatti" säger. Det kan låta rått, men med en klapp på axeln och en klick uppfriskande sorbet från servisen som hjälp att smälta biffsteken "Bistecca alla Fiorentina" (grillad TB-steak på cirka 600 gram) är det allt utom kyla vi känner här. På Döden i Grytan blir vi omhändertagna och det är deras kärlek till Italien som placerar dem så högt på prispallen. Restaurangen håller sådan klass att vi accepterar en överstrykning av det svenskägda ordet "lagom" för en stund. Här serveras det även flertalet mycket vällagade pastarätter, risotto och fiskrätter - om en 600 grams steak känns som en för mastig uppgift att åta sig.

Döden i Grytans interiör spelar på samma strängar som menyn, omgivna av tegel och med skorna på ett klinkergolv signerat Italien befinner vi oss i en mysig lokal med högt i tak som rymmer lite under hundra gäster på två våningar. På sommaren öppnas fönstrena upp och gör lokalen luftigare och de öppnar även upp en liten uteservering med ett femtontal platser.

Som ni nu förstår är alla måltider rejäla så kom hungrig om du planerar en trerätters, vilket du bör då efterrätterna är superba. Som systerkrog till Döden i Grytan hittar du Den gamle och havet, som är deras satsning på italienska fiskrätter istället för kött. Det sägs att innan det ganska speciella namnet Döden i Grytan kom till var det påtänkta namnet "När lammen tystnar", vilket dock blev nedröstat av majoritet. Men visst dör vi en smula och förflyttas till himmelriket efter den kulinariska resa vi bjuds på här, så "Döden i Grytan" känns som ett klokt namnval.

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
Ellinor B.

En favorit i Stockholm! Gillar man fisk och skaldjur ska man välja Den Gamle och Havet, är man ute efter mer kötträtter är denna rätt val! Riktigt bra italienare!

Magnus Å.

Detta är en klassiker. Mat gjord med kärlek och omsorg. Klassisk italiensk mat, rimliga priser och bra service. Detta är en restaurang som håller över tid och som man återvänder till. Lokalerna har en mysig atmosfär, och passar bra till en romantisk middag e... Visa hela »

Så tycker pressen

4 av 5 · DN Krogkommissionen · 2010-12-03

“Här låter man råvarorna segra - och gäster och mat får omsorg så det räcker.”

4 av 6 · SvD Mat & Vin · 2004-11-19

“En hyllningskör har mött dem ända från starten. Men det är nu, när bordsbeställningarna haglar in och köket ska försöka hålla nivån, som den riktiga prövningen kommer. Den klarar de galant.”