Kultförklarade fisk- och skaldjursrestaurangen Räkan slog upp dörrarna i Göteborg på 70-talet, men sedan 2015 ligger krogen i Stockholm. Här kommer maten serverad i radiostyrda båtar som du själv manövrerar tvärsöver en fiskdamm mitt i lokalen. Resten av konceptet går i samma nautiska västkust-stuk.
Längtar du till Götet så har du alltså kommit helt rätt. På Räkan, som huserar nära Norra Bantorget och Cityterminalen mitt i stan, hämtas till och med havsfångsten raka vägen från västkusten och serveras dagsfärsk i båtinfluerad miljö. Restaurangen kännetecknas inte minst av den centrala poolen där ditt skepp kommer lastat med framförallt fisk- och skaldjursrätter i fine dining-segmentet. Här kan såväl barnfamiljer som kompisgäng, afterworkare, par, och så klart den som just har stigit av tåget, få sig en ordentlig saltvattenfläkt.
Fokus ligger på svenska klassiker med undantag för ett par lite mer internationella influenser. Bortsett från de obligatoriska skaldjuren (som serveras tillsammans med hembakt bröd, smör och aioli) hittar du bland annat fisk- och skaldjursgryta på menyn, men också en och annan kötträtt samt ett vegetariskt alternativ och en barnmeny. Här finns även plats för sena kvällsrätter såsom räkmacka, ost och charkuterier. Dagtid kan du äta lunch i samma stuk och avrunda med dessert. Eller varför inte avrunda veckan med ostron och söndagsbubbel? Går även bra på uteserveringen när det är varmt ute.