Guiden till Uppsalas bästa hälsorestauranger

Det har aldrig varit mer aktuellt med hälsa. Dieter, träningstips och mirakelkurer fyller löpsedlar och Facebookflöden. En av de svåraste aspekterna av att vara hälsomedveten är den sociala. En flottig indisk lunch med jobbarkompisarna blir problematisk när man försöker äta nyttigt, och det kan verka som att en romantisk middag är en omöjlig lyx för den som går på diet. Men frukta inte – vi guidar dig till Uppsalas bästa hälsorestauranger, oavsett om du äter LCHF, raw food, veganskt, fettsnålt, paleo, vegetariskt, eller bara vill hålla lite koll på kalorierna.

Se även:
- Vegetariska restauranger: Den gröna guiden till Uppsalas vegetariska kök

PriMaten: Ekologiskt grottkök på två ställen
PriMaten existerar både som deli och som restaurang. Restaurangen vid Uppsala Science Park erbjuder lunch varje dag, där en kan välja mellan dagens extra eller ett antal stående rätter. Råkostbuffé och frökex ingår alltid. Även delin tillhandahåller lunchalternativ som proteinrika sallader och pulled pork.
Hälsotyp: LCHF/GI/Paleo
Mer information: PriMaten, Dag Hammarskjölds väg 58, Science Park
Mer information: PriMaten Deli, Bangårdsgatan 24, Centrum

Légume de Cousteau: Veganvänlig lunchbuffé
Légume öppnade inom Costeau Bistro & Bar som Uppsalas andra renodlat vegetariska restaurang, och här känner de sitt klientel väl. Lunchbuffén är tydligt märkt inte bara för veganskt, ovo, och lakto, utan även för vanliga allergener som gluten.
Hälsotyp: Vegetariskt/veganskt/glutenfritt
Mer information: Légume de Cousteau, Drottninggatan 12, Centrum

Restaurang Goda Samvetet: Fettsnålt på plats eller som take-away
Restaurang Goda Samvetet kallar sig ”det fettsnåla alternativet”, men redan namnet skvallrar om vilken matfilosofi som råder. Köket håller sig med ett antal ”grundlagar”, som att aldrig tillsätta extra fett till maten. Det finns även möjlighet att köpa med sig eller beställa frysta matlådor.
Hälsotyp: Fettsnålt/GI
Mer information: Restaurang Goda Samvetet, Husbyborgsvägen 4-6, Husbyborg

Hambergs fisk: Oavsiktligt LCHF-paradis
Även restauranger utan avsiktlig hälsovinkling kan passa den som äter specialkost, och Hambergs Fisk är ett utmärkt exempel på det. Både lunch- och middagsmenyn består av fräscha fisk- och skaldjursrätter, och många av dem har kolhydratsfattiga tillbehör. Ett bra val för den vars partner och/eller vänner är skeptiska till uttalade hälsorestauranger.
Hälsotyp: LCHF/Paleo/GI
Mer information: Hambergs fisk, Fyristorg 8, Centrum

Fröjas sal: Uppsalas klassiska vegetariska
Fröjas har varit vattenhål för Uppsalas vegetarianer i många år, och det är inte svårt att förstå varför. Buffén som dukas upp varje dag är vällagad och mättande, och även de gratänger och pajer som står på menyn är mastiga på helt rätt sätt. En nyckelhålsmärkt rätt står också att finna på menyn varje dag för den som vill hålla på kalorierna.
Hälsotyp: Vegetariskt/veganskt/kalorisnålt
Mer information: Fröjas sal, Bäverns gränd 24, Centrum

Zócalo: ”Ärlig mat” med ingrediensförteckning
Zócalo visar att snabbmat inte behöver vara flottig och tyngande. Menyn har sin basis i kaliforniska taquerior men med en fräsch twist. Alternativ finns för såväl veganer som LCHF-anhängare, och på kvittot listas alla ingredienser i det man beställt. En lista på allergener finns väl synlig inne på restaurangen mittemot kassan.
Hälsotyp: Veganskt/LCHF/laktosfritt
Mer information: Zócalo, Dragarbrunnsgatan 50, Centrum

Raw Like Sushi: Varierat, gott, och gravidvänligt
De flesta sushirestauranger kan anses mer eller mindre hälsosamma, men Raw Like Sushi tar det ett steg längre. På menyn står både fettsnåla, vegetariska, LCHF-, och raw food-rätter att finna för den som läser innantill. Ett extra plus är att menyn markerar vilka sushirätter som är säkra för gravida kvinnor att äta.
Hälsotyp: LCHF/raw food/fettsnålt/vegetariskt
Mer information: Raw Like Sushi, Hjalmar Brantingsgatan 48C, Almtuna

Kulturkaféet: Raw food i kulturell miljö
Kulturkaféet är välkänt för alla Uppsalabor som är intresserade av konst, men värt ett besök även för den som aldrig hållit i en pensel. Menyn är bred och baserat på lokala, ekologiska råvaror. Både fika och matigare varianter finns där för den som är sugen, och raw food-utbudet är förmodligen det bästa i staden.
Hälsotyp: Raw food/ekologiskt
Mer information: Kulturkaféet, Sysslomansgatan 1, Centrum

Andra guider du kanske är intresserad av
- Nationslunch: Guiden till Uppsalas bästa nationsluncher
- Mysiga restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Uppsala
- Köttrestauranger: Guiden till Uppsalas bästa köttrestauranger

Om guiden till Uppsalas bästa hälsohak
Guiden till de bästa hälsorestaurangerna i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt hälsosam restaurang i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta