Guiden till Uppsalas bästa hälsorestauranger

Det har aldrig varit mer aktuellt med hälsa. Dieter, träningstips och mirakelkurer fyller löpsedlar och Facebookflöden. En av de svåraste aspekterna av att vara hälsomedveten är den sociala. En flottig indisk lunch med jobbarkompisarna blir problematisk när man försöker äta nyttigt, och det kan verka som att en romantisk middag är en omöjlig lyx för den som går på diet. Men frukta inte – vi guidar dig till Uppsalas bästa hälsorestauranger, oavsett om du äter LCHF, raw food, veganskt, fettsnålt, paleo, vegetariskt, eller bara vill hålla lite koll på kalorierna.

Légume de Cousteau

Drottninggatan 12, Centrum

Veganvänlig lunchbuffé

Légume öppnade inom Costeau Bistro & Bar som Uppsalas andra renodlat vegetariska restaurang, och här känner de sitt klientel väl. Lunchbuffén är tydligt märkt inte bara för veganskt, ovo, och lakto, utan även för vanliga allergener som gluten.

  • Hälsotyp: Vegetariskt/veganskt/glutenfritt

Restaurang Goda Samvetet

Husbyborgsvägen 4-6, Centrum

Fettsnålt på plats eller som take-away

Restaurang Goda Samvetet kallar sig ”det fettsnåla alternativet”, men redan namnet skvallrar om vilken matfilosofi som råder. Köket håller sig med ett antal ”grundlagar”, som att aldrig tillsätta extra fett till maten. Det finns även möjlighet att köpa med sig eller beställa frysta matlådor.

Hambergs Fisk

Fyristorg 8, Centrum

Oavsiktligt LCHF-paradis

Även restauranger utan avsiktlig hälsovinkling kan passa den som äter specialkost, och Hambergs Fisk är ett utmärkt exempel på det. Både lunch- och middagsmenyn består av fräscha fisk- och skaldjursrätter, och många av dem har kolhydratsfattiga tillbehör. Ett bra val för den vars partner och/eller vänner är skeptiska till uttalade hälsorestauranger.

Fröjas sal

Bäverns gränd 24, Centrum

Uppsalas klassiska vegetariska

Fröjas har varit vattenhål för Uppsalas vegetarianer i många år, och det är inte svårt att förstå varför. Buffén som dukas upp varje dag är vällagad och mättande, och även de gratänger och pajer som står på menyn är mastiga på helt rätt sätt. En nyckelhålsmärkt rätt står också att finna på menyn varje dag för den som vill hålla på kalorierna.

Zócalo

Dragarbrunnsgatan 50 (Svava Galleria), Centrum

”Ärlig mat” med ingrediensförteckning

Zócalo visar att snabbmat inte behöver vara flottig och tyngande. Menyn har sin basis i kaliforniska taquerior men med en fräsch twist. Alternativ finns för såväl veganer som LCHF-anhängare, och på kvittot listas alla ingredienser i det man beställt. En lista på allergener finns väl synlig inne på restaurangen mittemot kassan.

  • Hälsotyp: Veganskt/LCHF/laktosfritt

Kulturkaféet

Sysslomansgatan 1, Centrum/Luthagen

Raw food i kulturell miljö

Kulturkaféet är välkänt för alla Uppsalabor som är intresserade av konst, men värt ett besök även för den som aldrig hållit i en pensel. Menyn är bred och baserat på lokala, ekologiska råvaror. Både fika och matigare varianter finns där för den som är sugen, och raw food-utbudet är förmodligen det bästa i staden.