Guiden till Uppsalas bästa museer

Från utställningar med modern konst till interaktiva lekstugor – att gå på museum kan bjuda på stor variation, inte minst i Uppsala. Staden kryllar av museer, från de små och intima till de stora och pampiga. En två timmar lång rundvandring följd av obligatorisk morotskaka i kafeterian tillhör mångas käraste barndomsminnen. Oavsett om du vill återuppleva dina egna eller skapa nya för barnen guidar vi dig här till Uppsalas bästa museer.

 

Biotopia

Vasagatan 4, Centrum/Luthagen

Interaktiv naturschock för stora och små

Biotopia är över 100 år gammalt och var först i Uppsala med att visa djur i dioramas. Idag är det ett modernt museum med brett fokus. Allt från orrar till istid står att finna bland utställningarna, och museets Upplandsfokus får det att stå ut från andra. Extra roligt är att det ursprungliga dioramakonceptet ännu finns kvar.

Evolutionsmuseet

Norbyvägen 16, Centrum

Tredelat med vetenskapligt fokus

Oavsett om man väljer att besöka byggnaden för paleontologi, botanik, eller zoologi så kommer man garanterat att lära sig någonting nytt. Både permanenta och tillfälliga utställningar är intressanta och tydligt utformade med omsorg, och variationen gör att man kan komma tillbaka flera gånger.

Carolina Rediviva

Dag Hammarskjölds väg 1, Centrum

Mer än bara ett bibliotek

Carolina Rediviva är främst känt i Uppsala som ett universitetsbibliotek, men utställningsrummet i entrén hamnar oförtjänt i skymundan. Både Silverbibeln, Mozarts notskrift och Olaus Magnus Carta Marina står här att beskåda. Ett bra mini-alternativ för den som inte är sugen på en hel utflykt.

Uppsala konstmuseum

Drottning Christinas väg 1E, Centrum

Intensivt och stimulerande med gammalt och nytt

Uppsala Konstmuseum huserar på tre våningar i Uppsala slott och blandar friskt ur de egna samlingarna med samtida konst. Man har inte begränsat sig till ett område utan har utställningar med såväl videokonst som gamla målningar. Anpassat för såväl konstentusiaster som nybörjare.

Botaniska Trädgårdens Orangeri

Villavägen 8, Centrum

Historisk frodighet

Som ett av få orangerier i Sverige som används till sitt ursprungliga syfte skulle Orangeriet vara värt ett besök bara av den anledningen, men det erbjuder så mycket mer än så. Byggnaden huserar såväl ett frigidarium (kall avdelning) som en kaktussamling med över 800 arter, där den äldsta har odlats sedan 1720.

Fredens hus

Drottning Christinas väg 1E, Centrum

Samhällsbildande

Fredens hus skiljer sig från andra museer genom sitt fokus. Utställningar om Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte samsas med fritidsaktiviteter för ungdomar i syfte att utbilda om främlingsfientlighet, konflikter och våld. Ska du bara besöka ett museum i år så är Fredens hus en mycket god kandidat.

Museijärnvägen Lennakatten

Stationsgatan 11, Centrum/Fålhagen

Museibesök på resande fot

Lennakatten är inte något man gör en utflykt till; snarare något man gör en utflykt med. Upsala-Lenna järnväg är en 33 kilometer lång sträcka, och den som vill kan hoppa av för ett besök på någon av stationerna längs vägen. De gamla tågen renoveras noggrant av museiföreningen och resan ger en inblick i de svenska järnvägarnas barndom.

Bror Hjorths Hus

Norbyvägen 26, Centrum

Konstnärshem med personlig touch

Bror Hjorth kan tillräkna sig äran att vara en av de konstnärer som de flesta svenskar känner till vid namn, även utan en examen i konsthistoria. Således är ett besök i hans hem något de allra flesta kan njuta av. Hemmet är välbevarat och konstsamlingen är extensiv; ett perfekt recept för en extra kulturell eftermiddag.