Guiden till Uppsalas bästa museer

Från utställningar med modern konst till interaktiva lekstugor – att gå på museum kan bjuda på stor variation, inte minst i Uppsala. Staden kryllar av museer, från de små och intima till de stora och pampiga. En två timmar lång rundvandring följd av obligatorisk morotskaka i kafeterian tillhör mångas käraste barndomsminnen. Oavsett om du vill återuppleva dina egna eller skapa nya för barnen guidar vi dig här till Uppsalas bästa museer.

Biotopia: Interaktiv naturschock för stora och små
Biotopia är över 100 år gammalt och var först i Uppsala med att visa djur i dioramas. Idag är det ett modernt museum med brett fokus. Allt från orrar till istid står att finna bland utställningarna, och museets Upplandsfokus får det att stå ut från andra. Extra roligt är att det ursprungliga dioramakonceptet ännu finns kvar.
Pris: Fri entré
Mer information: Biotopia, Vasagatan 4, Luthagen

Evolutionsmuseet: Tredelat med vetenskapligt fokus
Oavsett om man väljer att besöka byggnaden för paleontologi, botanik, eller zoologi så kommer man garanterat att lära sig någonting nytt. Både permanenta och tillfälliga utställningar är intressanta och tydligt utformade med omsorg, och variationen gör att man kan komma tillbaka flera gånger.
Pris: Vuxna 50 kr
Mer information: Evolutionsmuseet, Norbyvägen 22, Norby

Carolina Rediviva: Mer än bara ett bibliotek
Carolina Rediviva är främst känt i Uppsala som ett universitetsbibliotek, men utställningsrummet i entrén hamnar oförtjänt i skymundan. Både Silverbibeln, Mozarts notskrift och Olaus Magnus Carta Marina står här att beskåda. Ett bra mini-alternativ för den som inte är sugen på en hel utflykt.
Pris: Fri entré
Mer information: Carolina Rediviva, Dag Hammarskjöldsväg 1, Fjärdingen

Uppsala konstmuseum: Intensivt och stimulerande med gammalt och nytt
Uppsala Konstmuseum huserar på tre våningar i Uppsala slott och blandar friskt ur de egna samlingarna med samtida konst. Man har inte begränsat sig till ett område utan har utställningar med såväl videokonst som gamla målningar. Anpassat för såväl konstentusiaster som nybörjare.
Pris: Fri entré
Mer information: Uppsala konstmuseum, Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1E, Fjärdingen

Botaniska Trädgårdens Orangeri: Historisk frodighet
Som ett av få orangerier i Sverige som används till sitt ursprungliga syfte skulle Orangeriet vara värt ett besök bara av den anledningen, men det erbjuder så mycket mer än så. Byggnaden huserar såväl ett frigidarium (kall avdelning) som en kaktussamling med över 800 arter, där den äldsta har odlats sedan 1720.
Pris: Fri entré
Mer information: Botaniska Trädgårdens Orangeri, Villavägen 8, Kåbo

Fredens hus: Samhällsbildande
Fredens hus skiljer sig från andra museer genom sitt fokus. Utställningar om Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte samsas med fritidsaktiviteter för ungdomar i syfte att utbilda om främlingsfientlighet, konflikter och våld. Ska du bara besöka ett museum i år så är Fredens hus en mycket god kandidat.
Pris: Fri entré
Mer information: Fredens hus, Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1E, Fjärdingen

Museijärnvägen Lennakatten: Museibesök på resande fot
Lennakatten är inte något man gör en utflykt till; snarare något man gör en utflykt med. Upsala-Lenna järnväg är en 33 kilometer lång sträcka, och den som vill kan hoppa av för ett besök på någon av stationerna längs vägen. De gamla tågen renoveras noggrant av museiföreningen och resan ger en inblick i de svenska järnvägarnas barndom.
Pris: Uppsala-Lenna 150 kr (vuxen)
Mer information: Museijärnvägen Lennakatten, Uppsala Central, spår 10, Stationsgatan 11, Centrum

Bror Hjorths hus: Konstnärshem med personlig touch
Bror Hjorth kan tillräkna sig äran att vara en av de konstnärer som de flesta svenskar känner till vid namn, även utan en examen i konsthistoria. Således är ett besök i hans hem något de allra flesta kan njuta av. Hemmet är välbevarat och konstsamlingen är extensiv; ett perfekt recept för en extra kulturell eftermiddag.
Pris: Fri entré
Mer information: Bror Hjorths hus, Norbyvägen 26, Norby

Andra guider du kanske är intresserad av
- Hotell: Guiden till Uppsalas bästa hotell
- Caféer: Guiden till Uppsalas bästa caféer
- Lunch: Här hittar du bästa lunchen i Uppsala
- Nationsluncher: Guiden till Uppsalas bästa nationsluncher

Om guiden till Uppsalas bästa museer
Guiden till museer i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet något riktigt bra museum i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden.

Foto: Stewen Quigley
Bild: Sara Johansson (utställning på Uppsala konstmuseum)

Relaterade artiklar:

Visa på karta