Guiden till Uppsalas bästa pizza

Det är lätt att avfärda pizzan som enkel skräpmat eller flottigt bakfyllekäk, men Uppsala rymmer flera restauranger som har hoppat på lyxpizza-trenden och visar prov på att pizza kan vara ett kulinariskt praktverk. Vår guide till Uppsalas bästa pizza inkluderar allt från klassiska italienska varianter som bakas enligt anrik tradition, till moderna inslag som bjuder på spännande smakkombinationer eller deep dish-pizza på amerikanskt viss. Uppsala har allt för pizza-gourmanden.

 

Trattoria Commedia

Skolgatan 31, Centrum/Luthagen

Utan kompromisser

Trattoria Commedia har under drygt 25 år varit en del av toppskiktet bland stans restauranger, här kompromissar man inte med kvaliteten och det gäller synnerligen inte för pizzorna. Bresaola, gorgonzola och oxfilé av högsta standard fyller pizzor som serveras i bevarad sekelskiftesmiljö.

Basilico

Svartbäcksgatan 24, Centrum/Luthagen

Vedugnseldat vid Linnéträdgården

Med genomitaliensk image serverar Basilico frasigt lövtunna pizzor på bord med rödvitrutiga dukar. Restaurangens utmärkta parmaskinka är så långt från dussinpizzeriornas rivna dito man kan komma. Här märks de färska råvarorna i mustiga pizzor som ofta toppas med ett knippe ruccola.

Panini S:t Persgatan

S:t Persgatan 10, Centrum

Tjockbottnat på italienskt vis

Panini har serverat lunchpizzor i S:t Per-gallerian så länge någon kan minnas, men det är först på senare år som restaurangen tagit klivet och börjat leverera det där lilla extra. Med vita dukar, levande ljus och riktigt tjockbottnade pizzor som är en fröjd för pan pizza-fantasten är restaurangen ett utsökt komplement till konkurrenterna som strävar efter tunnast möjliga.

Aaltos

Sysslomansgatan 14, Centrum/Luthagen

Generöst i Aaltomiljö

I bottenplanet på Alvar Aaltos vita koloss gräddar Svenssonimperiet några av de generösaste och mest maximerade pizzor man kan tänka sig. Här lassar man på allt från surf'n'turf till prosciutto på pizzor som kan ätas av någon riktigt hungrig eller delas på två.