Guiden till Uppsalas bästa sushi

Det är nu länge sedan sushi sågs som otäck rå fisk. Idag är sushi en lika stor del av det internationella köket som pizza eller falafel, och variationen har växt med sushins framfart, från klassisk nigiri till amerikaniserade california rolls. Oavsett om man lärt sig bemästra de ökända pinnarna eller inte så är sushi mer tillgängligt än någonsin – såväl vegantalternativ som gravidvänlig sushi står att finna för den som vet var man ska leta. Vi guidar både sushiexperten och den entusiastiske nybörjaren till Uppsalas bästa sushiställen.

Se även:
- Hälsorestauranger: Guiden till Uppsalas bästa hälsorestauranger
- Lunch: Guiden till Uppsalas bästa nationsluncher

Raw Like Sushi: Fusionsushi med budgetalternativ
Raw Like Sushi går ironiskt nog emot inte bara sitt namn utan även den klassiska nidbilden av sushi genom att servera friterade makirullar. Menyn innehåller såväl gravidvänlig som vegetarisk sushi. Ett extra plus är att menyn är uppdelad i ”innan löning” och ”efter löning” – praktiskt för den som håller budget.
Prisexempel: 12 bitar ca 109 kr (sushi innan löning)
Mer information: Raw Like Sushi, Hjalmar Brantingsgatan 48C, Fålhagen

Ayakos Sushi: Varierat och personligt
Med fyra restauranger i Uppsalaområdet börjat Ayakos närma sig kedjestatus, men tack vare trevlig personal känns det ändå lite som en familjerestaurang. Menyn är gravid- och vegananpassad, och även en snällare barnmeny finns att tillgå för den som vill låta knoddarna prova på.
Prisexempel: 11 bitar ca 95 kr (klassisk)
Mer information: Ayakos Sushi Luthagen, Geijersgatan 14, Luthagen
Mer information: Ayakos Sushi Fålhagen, Fålhagen
Mer information: Ayakos Sushi Tuna Backar, Tuna Backar
Mer information: Ayakos Sushi Rosendal, Rosendal


Ayakos Sushi Luthagen & Fålhagen

Sushi Yama: Överraskande god kedjesushi
Läget kan verka avskräckande på vissa, men trots att Sushi Yama ligger öppet och glasinramat som en del av Centralstationen kan sushin kallas en av Uppsalas bästa. Grönsakerna är fräscha, fisken är av god kvalitet, och riset lyckas vara både genomkokt och klibbigt. En oväntat fullträff, helt enkelt.
Prisexempel: 12 bitar ca 129 kr (stor sushi)
Mer information: Sushi Yama, Olof Palmes plats 10, Centrum

Ichiban sushibar: Klassiskt utan krusiduller
Ichiban är en restaurang med fokus. Här finns ingen flersidig meny eller experimentell matkultur – det är en sushibar, som erbjuder några få varmrätter till synes för sakens skull. Köket har siktat in sig på att göra sushi och att göra sushi bra, och kvaliteten följer därefter. Gäster får dessutom mycket sushi för pengarna.
Prisexempel: 12 bitar ca 105 kr (äta där)
Mer information: Ichiban sushibar, Vaksalagatan 18A, Centrum

Ai japansk restaurang: Lite finare, lite bättre
Sushin på Ai är lite dyrare än det genomsnittliga sushihaket, men för den som har råd är det värt det. Köket experimenterar lekfullt med de klassiska sushirätterna och har inga skrupler när det gäller att inkludera sådant som majonnäs eller tempura i sina rullar. Restaurangen har dessutom Uppsalas förmodligen bästa sashimi.
Prisexempel: 12 bitar c:a 135 kr (blandad)
Mer information: Ai japansk restaurang, Bredgränd 14, Centrum

Mikaku Sushi Dragarbrunnsgatan: Snabb, gedigen sushi
Nyckelordet för Mikakus sushi är ”fräsch”. Bentolådorna är inte avancerade eller experimentella, kombinationerna är inte nyskapande, och miljön är inget särskilt. Men sushin är – oavsett vilken kombination man beställer – alltid fräsch och välsmakande. Mer komplicerat än så behöver det inte vara.
Prisexempel: 12 bitar ca 119 kr (nigiri/maki)
Mer information: Mikaku Sushi Dragarbrunnsgatan, Dragarbrunnsgatan 17, Centrum

Mey Wang Sushi: Designa din egen kombination
Mey Wang ligger lite undangömt, och förmodligen är det en hel del som missar denna lilla japanska pärla i Uppsalas restaurangliv – vilket är synd. Sushin är aningen mer spännande än genomsnittet, och menyn tillåter att gästen själv sätter ihop den kombination av bitar hen vill ha.
Prisexempel: 12 bitar ca 103 kr (blandad)
Mer information: Mey Wang Sushi, S:t Persgatan 22, Fålhagen

GinnDee Sushi & Wok: Doldis-sushi på thairestaurang
GinnDee marknadsför sin thaimat mer än sin sushi, men för den som letar kommer sushimenyn som en glad överraskning. Särskilt maki-utbudet. Om somrarna finns här även en uteservering så att gäster kan inta sin sushi med utsikt över Fyrisån – en perfekt mix av asiatisk mat och svensk våridyll.
Prisexempel: 12 bitar ca 125 kr (blandad)
Mer information: GinnDee Sushi & Wok, Skolgatan 39, Luthagen

Hanamasa Sushi: Charmig kvarterskrogssushi
Hanamasa utger sig inte för att vara en finsmakarrestaurang. Det är lika mycket kvartershak som vilket pizzaställe som helst, och små säsongsbaserade avvikelser på menyn, som exempelvis gravad lax med potatis, står ofta att finna. Men sushin förblir ställets stapelvara. Förmodligen Uppsalas bästa sushi för utkörning.
Prisexempel: 12 bitar ca 125 kr (blandad)
Mer information: Hanamasa Sushi, Sågargatan 6A, Industristaden

Sushi18: Undantaget som bekräftar buffé-regeln
Praxis är att man aldrig ska äta sushi på buffé. Generellt sett är det en god regel – inte bara av hygieniska skäl, utan även av rent smakrelaterade anledningar. Den fräscha lunchbuffén på Sushi 18 utgör dock undantaget som bekräftar regeln. Sushin går även att beställa à la carte.
Prisexempel: Buffé ca 90 kr, 12 bitar ca 105 kr
Mer information: Sushi18, S:t Olofsgatan 35, Fålhagen

Andra guider du kanske är intresserad av
- Vegetariska restauranger: Den gröna guiden till Uppsalas vegetariska kök
- Mysiga restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Uppsala
- Hälsorestauranger: Guiden till Uppsalas bästa hälsorestauranger

Om guiden till Uppsalas bästa sushirestauranger
Guiden till den bästa sushin i Uppsala uppdateras löpande. Kom gärna med tips till hello@thatsup.se om du vet någon riktigt bra sushirestaurang i Uppsala som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta