Här hittar du Uppsalas bästa whiskybarer

Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.

Uisge beatha, livets vatten. Whiskyn har under de senaste åren gått från att vara en angelägenhet för farbröder eller något som blandas i Coca-cola till att bli en dryck som avnjuts av unga såväl som gamla med samma intresse och engagemang som man dricker finare viner. Uppsalas krogar har lyckligtvis greppat trenden och även ställen med ett väldigt ungt klientel serverar såväl single malt från Skottland som blended från Japan och bourbon från USA.

O'Connor's

Stora Torget 1, Centrum

Gemytlig irländskpub

Uppsalas tveklöst mest välsorterade whiskysortiment hittas på O'Connors. Här finns alla whiskytillverkare värda namnet representerade, ofta även med sällsynta vintageflaskor eller långa lagringar. Bland de mer kuriösa whiskyvarianterna kan den finska Teerenpeli nämnas, eller en flaska modest prissatt fyrtioårig Highland Park för 398:- centilitern.

Buddy's

Dragarbrunnsgatan 53, Centrum

Whiskyhak med ambitiös matsedel

Den irländska puben håller flaggan högt och serverar stolt ett brett sortiment whiskey från hemlandet vid sidan om ett något klassiskt utbud skotsk whisky. Förutom klassiska irländska storsäljare som Jameson och Bushmills hittar man här även pärlor som Middletons och Red Breast.

Clarion Hotel Gillet

Dragarbrunnsgatan 23, Centrum

Välsorterat barskåp

I den svala loungemiljön väljer stora delar av klientelet fruktiga drinkar före rökiga whiskys men på Gillets drinklista finns ändå en klart godkänd rad skotsk sprit. Här finns inget som sticker ut särskilt, men Gillets barmästare är ändå finkänsliga nog att förse oss med ett par olika lagringar av Islayfavoriten Bowmore och både en tolv och artonårig Highland Park.

Katalin and all that Jazz

Roslagsgatan 1, Fålhagen/Centrum

Jazzklubb i godsmagasin

Enligt orkesterledaren tillika jazzlegenden Artie Shaw föddes jazzen i en whiskytunna, på jazzklubben Katalin är det svårt att underskatta den betydelse whiskyn haft för jazzmusikens framgång och utveckling. Givetvis ser man här till att förse sitt jazzspisande klientel med drycker som öppnar sinnena, utan att bli pretentiöst tillfredsställer Katalin de flestas önskemål i whiskyväg.