Uppsalas bästa fiskrestauranger

Sugen på fisk? Gratinerad hummer, saffransdoftande skaldjursgryta, sjötunga, sill på smörrebröd och halstrad pilgrimsmussla. Visst vattnas det i munnen? Med havets läckerheter är möjligheterna många. Även om Uppsala har få renodlade fisk- och skaldjursrestauranger kan du vara säker på att hitta många härliga fiskrätter med riktigt bra råvaror på flera av våra andra restauranger. I den här guiden hjälper vi dig att hitta till Uppsalas bästa restauranger när du är sugen på fisk och skaldjur!

 

Caviar

S:t Eriks torg 8, Luthagen/Centrum

Populärt barhäng

Det har nästan blivit en tävling bland gästerna att lyckas få plats vid den höga disken på Caviar intill Feskarns butik i saluhallen, trots att man sitter packade som sillar. För är det något de kan så är det fisk. Här fokuserar man på att leverera en meny efter säsong och tillgång på råvaror. Det finns också ett brinnande intresse för champagne och kvalitetsvin som passar till maten.

Hambergs Fisk

Fyristorg 8, Centrum

Fiskveteraner

Det genuina intresset för fisk och skaldjur lyser som en (sjö)stjärna över en av Uppsalas få renodlade fiskrestauranger. Här genomsyras hela menyn av fisk- och skaldjursrätter som serveras med stor kunskap om råvaran, vilken också är den bästa som går att få. Det är bara efterättsmenyn som slipper undan smaken av fisk.

Jay Fu's

S:t Eriks torg 8, Luthagen/Centrum

Cowboy/ninjastyle

På Jay-Fus hippa meny med fyndiga namn finns flera fisk- och skaldjursrätter som skapar nyfikenhet innan man ens fått maten serverad. Här blandas spännande smaker hej vilt till trendiga rätter med fokus på det amerikansk/japanska köket. Vad sägs om ME-SO-GOOD? Hälleflundra glazerad med miso-bbq, friterad svamp, hasselnötter, ingefärs-beurre blanc, sojavinägrett och jordärtskocka.

HAVA - Skafferi & Salonger

Svartbäcksgatan 19, Luthagen/Centrum

Lyxig skaldjursbar

Här har man lagt extra fokus på fisk och skaldjur. I Havas skaldjursbar serveras lite lyxigare rätter som ostron, hummer och skaldjursplatåer för den som vill unna sig lite extra flärd. På den övriga à la carte-menyn finns flera bra fiskrätter och självklart kan du hitta klassikern toast skagen med äkta löjrom.

Brasserie Hallman

Von Kraemers Allé 39, Centrum

Vällagad fisk i Kåbo

Oavsett om du kommer till lunch eller middag hittar du vällagade fiskrätter hos Hallmans. Till exempel finns kändisen "Moule" - nykokta musslor i vinsås - som både halv och hel rätt. Råvarorna är noga utvalda efter säsong till fiskrätterna och tillbehören är oftast både närodlade och ekologiska.

Aaltos

Sysslomansgatan 14, Luthagen/Centrum

Fisksmaker från Italien

I den lyxigt italienskt inredda lokalen serveras lika lyxiga fisk- och skaldjursrätter. eftersom den röda tråden är Italien kan du vara säker på att hitta både pasta och risotto med skaldjur på menyn. Här finns också grillrätter med fisk som till exempel grillad tonfisk. Vill du bara ha något att tugga på till ett glas vin passar antipastimenyn utmärkt med flera fiskrätter.

Hamnpaviljongen

Hamnplan 5, Centrum

Skaldjursgryta

Med Islandfallet som närmsta granne och en envis fiskare på andra sidan ån som utsikt faller det sig naturligt att titta på fisk- och skaldjursrätterna på menyn. Vad sägs om klassikern skaldjursgryta med saffransaioli och vitlöksbröd? På Hamnpaviljongen finns också flera andra vällagade fiskrätter som mättar begäret.