Restaurang AG utsedd till en av världens bästa köttrestauranger

Johan Jureskogs och Klas Ljungquists Restaurang AG har vid flera tillfällen utnämnts till Sveriges bästa köttrestaurang. Nu har krogen även fått internationellt erkännande av The World's 101 Best Steak Restaurants.

Efter att en jury om 16 personer genomfört över 800 krogbesök, där såväl kvaliteten på köttet som service, kunskapsnivå, vinlista och inredning vägts in i bedömningen, har The World's 101 Best Steak Restaurants för sjätte året i rad utsett världens främsta köttrestauranger. På nionde plats hittas Kungsholmenkrogen AG, vars meny består av omtalade kötträtter, saftiga burgare, tapas och pintxos. Efter att två år i rad ha placerat sig på elfte plats var tio i topp-platsen inte helt oväntad, men desto mer betydelsefull för hela styrkan på AG. 

– Utmärkelsen betyder jättemycket för oss, det är ett kvitto på att vi gör något exceptionellt – att vi faktiskt är den bästa köttkrogen i norra Europa, och en av de bästa i världen. Det bara lyser i ögonen på personalen efter beskedet, och även om vi är otroligt stolta så är vi redan i full planering för hur vi ska bli ännu bättre, säger Johan Jureskog, krögare och tidigare OS-vinnare tillsammans med Svenska Kocklandslaget.

Framgångsreceptet

Utöver en ständig framåtsträvan innehåller framgångsreceptet ett eget system där upp till 40 olika sorters nötkött graderas utifrån smakintensitet, mörhet och marmorering. Systemet bygger bland annat på djurets ras, ålder, levnadssätt och föda. Dessutom har AG både en köttsommelier i matsalen och en köttmästare som hanterar hängmörningen, samt en av Sverige allra största vinlistor. Därtill satsar man särskilt på att utbilda hela personalstyrkan för att hålla köttkunskapen på topp. 

– Det är tuff konkurrens och svårt att tävla mot restauranger som har sin egen djuruppfödning, men den mångfald av kött som vi på AG erbjuder har jag inte sett på någon annan krog i världen, säger Johan Jureskog och fortsätter:

– Det är fantastiskt att The World's 101 Best Steak Restaurants investerar i att lyfta köttkrogar som liksom vi inte har som främsta mål att få en stjärna i Guide Michelin, men som strävar efter att servera det bästa köttet och det bästa vinet. Vi är också enormt tacksamma för våra fantastiska gäster som besöker oss och är villiga att lägga sina pengar på den mat och dryck vi serverar. 

Vilken är din personliga favorit när det kommer till köttdetaljer? 
– En fin entrecôte från Skottland är det absolut bästa jag vet, det tröttnar jag aldrig på. Skulle jag vara tvungen att välja min allra sista måltid så skulle det bli vår signaturrätt, som är en gammal hängmörad mjölkko.