Pom Friterie firar ett år – siktar på internationell expansion

Den 19 maj är det ett år sedan Marvin Romein och Jorit Gras först introducerade konceptet med riktigt lyxiga pommes frites i Stockholm. Mycket har hänt under Pom Friteries första år – ändå menar duon att de bara är i startgroparna.

Färska pommes, fria från tillsatser och friterade till perfektion, är vad som står till buds i den lekfullt rosa lokalen i hörnet av Regeringsgatan och Lästmakargatan. Pom Friterie är den hittills enda restaurangen av sitt slag i Sverige, och konceptet har på kort tid etablerat sig väl hos stockholmarna. Inspirationen må komma från den nederländska streetfood-kulturen, men smakerna på menyn är skräddarsydda för den lokala matscenen.

– Både jag och Jorit kommer från Nederländerna och har vuxit upp med pommes omkring oss. Med Pom Friterie har vi velat göra stockholmarna medvetna om kvalitetspommes, att det är något annat än “vanliga” pommes. Det är jättekul att vårt koncept tagits emot så väl, säger Marvin, och fortsätter:

– Vi vill erbjuda våra gäster kvalitet i allt vi gör: mat, dryck och service. Exempelvis använder vi oss enbart av potatis från en utvald producent i Nederländerna, där odlingsförhållandena är optimala för pommes-potatis. I Skandinavien har vi exklusiv rätt till dessa potatisar.

Jorit Gras och Marvin Romein är duon bakom Pom Friterie. Foto: Anders Lindén

 Duon, som lärde känna varandra när de båda jobbade på Paraden, har under åren i Stockholm inte bara uppfattat invånarnas förtjusning för bra mat, utan också AW-kulturen – något som de tagit fasta på under utformandet av Pom Friterie. Utöver maxade pommes med toppings och tillbehör serveras även innovativa cocktails med en gemensam nämnare: kolsyra.

– Anledningen till att majoriteten våra cocktails är kolsyrade är att bubblorna helt enkelt är en fantastisk kombo med pommes. Vi experimenterar en hel del med våra egna, fizzy varianter, men erbjuder också klassiker som Negroni och Old Fashioned för den som föredrar mer traditionella drinkar, säger Marvin, vars personliga favorit på cocktailmenyn är “Rose & Beetroot” – en vodkabaserad bubbeldrink som är ett klassiskt exempel på hur de jobbar i baren.

Vill man lära sig mer om konceptet “Fizzy cocktails” kan man boka Pom Friteries drinkkurs, som hålls av Marvin själv.

Transparanta, fizzy cocktails som gör sig riktigt bra med pommes, är något man experimenterar friskt med bakom bardisken.

I samband med ettårsdagen kan Marvin och Jorit blicka tillbaka på ett fartfyllt och framgångsrikt första år, samtidigt som planerna inför framtiden är i full gång. Bland annat siktar man på att expandera med ännu fler restauranger, både i Sverige och i resten av Skandinavien. Dessutom har de börjat leverera pommes även till andra krogar. Att säga att de gjort verklighet av sin vision om att höja nivån på friterade potatisstavar i Stockholm är med andra ord ingen underdrift.