Andreas Wilson och Albin Flinkas om Life of Bellman

Life of Bellman är en av sommarens stora musikalsatsningar. Med välkända ansikten som Andreas Wilson, Albin Flinkas och Jesper Salén, ska man roa publiken på Ulriksdals slott under de varma sommarkvällarna. Vi på Whatsupsthlm tycker detta låter riktigt angenämt, så vi såg till att prata lite med några av herrarna som kommer stå på scen, nämligen Andreas Wilson och Albin Flinkas.

Hur skulle ni beskriva föreställningen Life of Bellman?
Andreas: Det är en musikföreställning med mycket Bellmanmusik och texter. Vi skildrar de legendariska figurerna som man nästan skulle kunna beskriva som den tidens rockstjärnor.

Albin: Jag skulle vilja kalla den för en "Musikteaterdramakomedi" i slottsparksmiljö med inslag av rännsten och erotik. Och en hel del supande, men det hör ju till tiden. Folk söp ju som dårar.

Kan vi vänta oss mossiga epistlar framförda med lugn musik som ackompanjemang?
Andreas: Haha, nej verkligen inte. Jag skulle snarare säga att det är "upphotat" och rockigt, med en bra mix mellan det traditionella och det moderna. Både hardcorefans och mindre pålästa ska kunna se och njuta. Vi försöker få fram texterna, de är ju väldigt underfundiga och spännande. Vi gör inte något som helst anspråk på att vara historiskt korrekta. Mycket av det som ni kommer att få se kan ha hänt, men det kan också vara så att det inte gjort det. Det vi vill är helt enkelt att uppmuntra folks inställning till den här epoken.

Albin, du har huvudrollen som Bellman, hur har du valt att gestalta honom?
Albin: Min roll är titelrollen. Men det är en hel rad olika huvudroller. Det handlar nämligen inte bara om Bellman utan även livet på slottet.

Jag hoppas kunna hitta en ung charmig Bellman. En Bellman som lever för dagen. En Bellman som ännu inte är utslagen och jagad av alla borgenärer. En polare. Alla karaktärer i föreställningen är kompisar utom jag och Andreas. Andreas karaktär, Prins Karl, är det stora hotet. Den dramatiskt drivande motorn. Lite som "Scar" i "Lejonkungen". Han gör sig ovän med alla och snärjer Bellman till sist.


Hur är det med era sångröster?
Andreas: Jag sjöng en del under gymnasiet. Den första större uppsättning jag gjorde var en musikal, "Råttfångarna", som spelades på Dramaten.

Albin: Jag har en ganska bra sångröst. Har sjungit mycket. Min musikaldebut gjorde jag redan som 16-åring i "Sound of Music" med Carola och Tommy Körberg.

Till sist killar, vilken är er drömroll att få göra?
Andreas: Det här projektet är väldigt kul för att jag får vara en bad guy. En skurk. Det lockade mig till projektet. Jag har inte fått spela skurk tidigare nämligen. Mångsidigheten är det som är mest intressant, att alltid få utmana sig själv och spela många olika sorters roller.

Albin: Sweeney Todd. Han får göra allt på scen men behöver inte dansa.

Foto: Victoria Khatib, roofhangers.com