Blå måndag 2008

Sex måndagar i rad bjuds det på jazz och blues på Skansen. Det kallas för blå måndag, så man får hoppas att det är blåa och inte bruna toner. Hursomhelst, jag var precis på Magnetic Fields och det var riktigt uselt så det här kan inte vara sämre. Dessutom är det jazz, så det är bättre. Nu lyssnar jag på Belle and Sebastian och känner mig riktigt whimpy!

Klicka på "Läs mer" för att läsa om vad som händer varje måndag framöver.

7 juli Bohuslän Big Band med Nisse Landgren
Bohuslän Big Band är ett av Sveriges främsta storband. Nils Landgren är en av Sveriges främsta musiker. Nu har de flyttat frontlinjen tillsammans och Nils Landgren har blivit Bohuslän Big Bands konstnärlige ledare.
Bohuslän Big Band och Nils Landgren är på intet vis en ny förening. Konstellationen har redan tidigare gjort flera lyckade turnéer tillsammans. Bland annat med material av Nils själv men även av Abba, Jimmie (checka, Skansen kan inte stava!!!) Hendrix och Evert Taube.

14 juli Meta sjunger Ella
Meta Roos, Hans Backenroth, Kjell Öhman, Janne Ottesen och Jocke Ekberg.
Meta Roos har en gedigen bakgrund som sångerska. 1984 tog hon steget och blev sångerska på heltid.1988 fick hon Ulla Billqvist-stipendiet, och några år senare debuterade hon på filmduken som sångerska i filmen "1939". Hon har också medverkat i fyra av Peter Flacks revyer och fått visa upp sin komiska talang.
Listan på alla duktiga musiker och sångkollegor som Meta mött på estraden kan göras oändligt lång, bland annat: Solist i Claes Cronas trio, Trio X (Uppsala), Georgie Fame, Kjell Öhman, Rune Gustavsson, Putte Wickman, Arne Domnérus, Svante Turesson, Hayati Kafe, Roger Pontare, Anders Berglund, Pierre Swärd, Ulf Verre Johansson, Jan Ottesen och Jörgen Smeby.
Nu är hon aktuell med "Meta sings Ella", en musikalisk föreställning om Ella Fitzgerald.

21 juli Till minne av Oscar Peterson
Konsert med Ulf Wakenius, Hans Backenroth, Kjell Öhman och Jocke Ekberg.
Ulf Wakenius började spela gitarr som elvaåring i Göteborg. I början inspirerades han av bluesgitarristern men ganska snart upptäckte han virtuosen John McLaughlin, som också skrivit musik för Ulfs senare soloalbum. Vid 17 års ålder var Ulf en etablerad jazzmusiker som spelade med olika svenska konstellationer. På 80-talet startade han duon Guitars Unlimited med Peter Almqvist. I mitten av 80-talet fick han möjligheten att spela in ett soloalbum i Rio de Janeiro med musiker som Sivuca, Luizao, Paolo Braga (Elis Regina), Nico Assumpcao (Milton Nascimento) med flera. Några år senare började Ulf spela med Niels-Henning Örstedt-Pedersen. Sedan 1997 började han som medlem i Oscar Peterson Quartet och nu är han aktuell med en konsert till Oscar Petersons minne.

28 juli Birgit Lindberg och Anders Färdals quartet
Birgit Lindberg var ett jazzmusikaliskt underbarn som vann AT Jazzen flera gånger. Hon anställdes som huspianist på Nalen när det begavs sig, vann Topsy´s hederspris och var med i Elitbandet. Hon var kapellmästare på Chinateatern under många år och är numera flitig gäst som pianist i TV i olika sammanghang. Birgit har under åren jobbat med många kända musiker och skådespelare. Bosse Wärmell, Gunnar "Siljablue" Nilsson, Sture Nordin, Benny Blailey, Svante Thuresson, Monika Nielsen, Ronnie Eriksson är ett litet axplock ur den buketten.

4 augusti Fredrika Stahl med Andreas Öberg och Claes Crona trio
Fredrika Stahl är en svensk sångerska som 21 år gammal upptäcktes i Frankrike. Hennes kritikerrosade debutalbum A Fraction of You släpptes i mars 2006 och nu är hon aktuell med uppföljaren Tributaries. Hon blandar jazz och pop och skriver sin egen musik.

Gitarristen Andreas Öberg blev ett namn redan som 18-åring och spelade redan från början med musikeliten i Sverige. Nu har han skapat sig en internationell karriär och spelat med en rad artister inom ett brett fält - Les Paul, Eros Ramazotti, Toots Thielemans, Larry Corryell, Barbra Hendricks med flera. Han senaste album My Favorite Guitars släpptes i USA i april 2008.

Claes Crona har spelat i olika konstellationer sen starten på 60-talet tillsammans med Lars Gullin och Jan Allan. På 70-talet spelade ofta i New York på bland annat Blue Note tillsammans med tidens största jazzmusiken.1977 började han spela med Putte Wickman, ett samarbete som pågick regelbundet fram till 1997. På 80-talet gjorde han bland annat en Europa-turné med Benny Goodman. Andra som han spelat med är Red Mitchell, Stan Getz, Svend Asmundsen,Arne Domnerus, Scott Hamilton, Frankfurt Big Band, Buddy DeFranco, Katrine Madsen, Svante Thuresson, Georgie Fame, Toots Thielemans och många, många fler fantastiska jazzmusiker.

11 augusti The Next Generation
Jan Lundgren presents The Next Generation med Elin Wrede, sång, Karl Olandersson, trumpet, Klas Lindquist, altsax, och Mattias Svensson på bas samt Zoltan Csörsz, trummor.

Jan Lundgren tar plats i en lång tradition av nyskapande svenska pianister som Jan Johansson, Bobo Stenson och Esbjörn Svensson. Jan har aldrig gjort det enkelt för sig utan alltid strävat efter att utveckla sin redan nu fenomenala teknik som pianist för att uttrycka sig. Han inkorporerar klassiska element, samisk musik, jazz, blues och funk i sitt utforskande av ljudlandskapet
Med sig har han morgondagens stjärnor på jazzscenen.

...

Sleep the clock around!