Chess in Concert på arenaturné

I vår ger sig den världsberömda "Chess in Concert" ut på turné. I Benny Anderssons, Tim Rice och Björn Ulvaeus konsert medverkar några av Sveriges mest folkkära artister. På scen står bland andra Gunilla Backman och Sarah Dawn Finer, samt "Chess"-stjärnorna Philip Jalmelid, Anders Glenmark och Johan Schinkler. Dirigent för turnén är Anders Eljas som också arrangerade och orkestrerade urpremiären av "Chess in Concert" i London 1984. Turnéstarten sker den 10 april i Globen i Stockholm och sedan väntar Karlstad, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Västerås, Växjö och Linköping. Biljetterna släpps fredag den 5 december.

Från "Chess" originalalbum har åtskilliga låtar blivit stora hits, bland andra "One Night in Bangkok", som låg etta på singellistan i åtta länder, och "I Know Him So Well" med sina fyra veckor på förstaplatsen i England.

Musikalen "Chess" har spelats över hela världen sedan urpremiären på West End i London 1986 och har till exempel satts upp på Broadway, i Sydafrika, i Australien och runt om i Europa. Det har även spelats en svensk version av musikalen på Cirkus i Stockholm och på GöteborgsOperan. Nu kommer en ny chans att se Benny Anderssons, Björn Ulvaeus och Tim Rice musikalklassiker i konsertform - på några av landets största arenor. Musiken framförs av Stockholm Concert Orchestra och uppbackas av Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör. Majoriteten av originalpopkompet är från första uppsättningen av "Chess" och leds av Svante Persson. I år det 30 år sedan originalalbumet gavs ut vilket nyligen uppmärksammades genom en remastrad deluxe version av albumet. Dirigenten Anders Eljas är en av få som har varit med på hela "Chess"-resan sedan urpremiären i London.

- "Chess" är ett verk som har betytt så mycket för mig, det kommer alltid att ligga mig nära hjärtat, berättar dirigenten Anders Eljas. Varje gång vi möts, Björn, Benny och jag, så hittar vi alltid något som kräver en ny vändning, en ny tolkning, en ny ton. Allting kan alltid bli lite bättre. Symfoniorkestern är dessutom handplockad så man skulle kunna säga att det är en musikalisk variant på ett "Auslese-vin", varje druva är noggrant utvald.

Turnéplan "Chess in Concert"
10 april - Stockholm, Globen kl 19:30
11 april - Karlstad, Löfbergs Arena kl 19:30
17 april - Göteborg, Scandinavium kl 19:30
18 april - Helsingborg, Helsingsborg Arena kl 19:30
19 april - Malmö, Malmö Arena kl 15:00
24 april - Västerås, ABB Arena kl 19:30
25 april - Växjö, Vida Arena kl 19:30
26 april - Linköping, Saab Arena kl 18:00

Anders Eljas
Dirigenten och kapellmästaren Anders Eljas orkestrerade musiken till musikalen "Chess" och dirigerade London Symphony Orchestra vid skivinspelningen under Europaturnén 1984 samt under "Chess på svenska" på Cirkus och GöteborgsOperan. Eljas har även dirigerat bland annat musikalerna "Kristina från Duvemåla" och Les Misérables" samt varit musikalisk ledare och förste kapellmästare för "Mamma Mia!".

Gunilla Backman
Slog igenom i rollen som Donna i "Mamma Mia!" och har även setts i musikaler som "Les Misérables" samt "West Side Story". Gunilla har vunnit tidningen Operas Musikalpris och sågs våren 2014 på turné med musikalen "Jesus Christ Superstar". I "Chess in Concert" gör hon rollen som Florence.

Philip Jalmelid
Har bland annat spelat i "Chess" på GöteborgsOperan och hyllades för sina roller i "Jesus Christ Superstar", "Rebecca" och "Dr Zjivago" på Malmö Opera. I "Chess in Concert" gör han rollen som "The Russian".

Sarah Dawn Finer
En av landets mest älskade sångerskor som hyllats för huvudrollen Sally Bowles i "Cabaret" på Uppsala Stadsteater. I "Chess in Concert" gör hon rollen som Svetlana.

Anders Glenmark
Framgångsrik popsnickare som spelat rollen som "The American" under ett stort antal "Chess"-konserter i Sverige på 1990-talet. Glenmark körade även på "Chess" originalalbum samt sjöng refrängen i "One Night in Bangkok". I "Chess in Concert" gör han återigen rollen som "The American".

Johan Schinkler
Johan har uppträtt på många av landets operascener och har bland annat gjort åtskilliga titelroller på GöteborgsOperan där han även medverkade i "Chess på svenska". I "Chess in Concert" gör han rollen som Molokov.


Biljetter
Biljetter säljs via Blixten.se och Ticnet.se