Cinema made in Italy

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

I Stockholm arrangeras den fjärde upplagan av Cinema Made in Italy, för att sätta ljus på den rennässans som pågår i samtida italiensk film. Under fyra dagar får publiken möjlighet att se ny italiensk film och personligen möta några av landets mest spännande filmskapare under efterföljande Q&As.

Eventet invigs den 7 maj, med en galavisning av Felix van Groeningen och Charlotte Vandermeerschs DE ÅTTA BERGEN (Le otto montagne), som belönades med jurypriset i Cannes. Därefter följer ett program som innehåller bland andra Francesca Archibugis nya film, det toscanska familjeeposet KOLIBRIN (Il colibrì), och Emanuele Crialeses MIN ENASTÅENDE MAMMA (L'immensità) med Penélope Cruz, som hade världspremiär på Venedigs filmfestival, och skildrar hur den italienska familjedynamiken utmanas av ett queert barn.

I stället för att vika sig för maffian blir en ung siciliansk flicka på 70-talet den första att utmana lagen om tvångsgiftemål efter sexuella övergrepp i Marta Savinas PRIMADONNA. DRY (Siccità) av Paolo Virzì visar upp ett dystopiskt öde Rom, efter år av torka i klimatkrisens spår.

I STRANGENESS (La Stranezza) av Roberto Andò skildras ett avgörande möte mellan den blivande nobelpristagaren Luigi Pirandello och en amatörskådespelargrupp, filmen är nominerad till hela 14 David di Donatello-priser. I LIKE SHEEP AMONG WOLVES (Come pecore in mezzo ai lupi) försätter långfilmsdebutanten Lyda Patitucci sin protagonist i ett dilemma som utmanar hennes stenhårda professionella fasad.