Foto: Christian Jäger Foto: Christian Jäger

Clown jam – Stockholms internationella teaterclownfestival

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Festival i tre dagar! Välkommen till Clown Jam, en tredagarsfestival som äger rum på Dieselverkstaden. Under dessa dagar presenterar vi teaterclown från hela världen. Ett alldeles unikt tillfälle att se maskteater, en konstform som vi allt för sällan får tillfälle att njuta av här upp i Norden.

Föreställningarna spelas med mycket lite tal men på det språk som alla förstår, nämligen kroppsspråket. I anslutning till scenerna finns det en restaurang med fullständiga rättigheter. Välkommen att skratta in hösten med oss.

Festivalens schema

Coulrophobia – Opposable Thumb (GRB)
Vi öppnar festivalen med Coulrophobia som betyder clownskräck. Välkommen, sitt ner, slappna av, men bli inte för bekväm. Coulrophobia är en 80 minuter långt slapstick, mim, dockor, existensiell ångest och stora skor. Våra osannolika hjältar är Dik och Adam, två clowner sökande efter frihet i en förbryllande värld av kartonger. Följ dem i deras desperata sökande efter en meningsfull existens. Med omstörtande humor som kan tillfredsställa cynikern glider Coulrophobia från olycksbådande till rörande från fånig till rolig.

Var: Stora scen
När: Torsdag 7 september kl 19

Opposable Thumb 5x – Hilary Hilary Chaplain (USA)
Sedan 2005 har Hilary Chaplain turnerat internationellt med sin prisbelönta soloshow. Vi är så stolta över att kunna erbjuda er komik på högsta nivå. Breder er på... Ja vaddå? Hilary kommer till oss med kofferten överfylld med olika karaktärer i korta geniala verk med den gemensamma nämnaren Statusfall, som är en klassisk gren inom teaterclown. Med inspiration från clownteater, rörelse, föremål och dockteater har Hilary skapat solo- och ensembleverk under de senaste 40 åren. Nu kommer hon till Sverige och bjuder på kortare verk. Vi utlovar skratt.

Var: Stora scen
När: Fredag 8 september kl 19.

Madbeth Rupesh Gilly (INDIA)
Clownen ska spela pjäsen som man inte får säga dess rätt namn på... Vad kan gå fel! En huvudlös clown från Indien och den maktgalna Macbeth blir en lysande, komisk och helt vansinnig föreställning. Ingen sitter säker när galning Macbeth äntrar scenen, allra minst publiken. 

Var: Stora scen
När: Fredag 8 september kl 21.

Hur gör vi med publikinsläppet? – Karin Bergstrand (SWE)
I Hur gör vi med publikinsläppet? får du möta två skådespelare i vilkas konstnärskap du som publik spelar väldigt olika roller. Eva kan inte få nog av dej medan Margaretha är mer ambivalent. Mötet med publiken är centralt för dem båda, men de vill ha helt olika avstånd till den. Margaretha älskar teatern, men förtärs samtidigt av den, medan Eva dras till utlevelsen och karnevalen. Eva och Margaretha är två halvmasker skapade av maskmakaren Amanda Cederquist och Karin Bergstrand som en del av Karins masterprojekt på Stockholms konstnärliga högskola.

Var: Lilla scen
När: Lördag 9 september kl 13.

Final: André & Dorine – Kulunka Teatro (ESP)
Maskteater i världsklass! Vi är så stolta att kunna presentera denna fantastiska, sorgliga och mästerliga föreställning. André & Dorine är en gripande skildring av den bestående kärleken mellan ett äldre par vars liv störs, men inte övervinns, av demens. Denna icke-verbala teaterbit använder rörelse, marionett och mask för att föra ett par konstnärers gemensamma liv – André med sin skrivmaskin Dorine med sin cello – och hur de återupplever och återuppfinner sin kärlek tillsammans som Alzheimers blir en permanent del av deras relation. Pjäsen är en berg-och-bana rid av skratt och tårar, en tyst storm av känslor som förmedlas genom masker som mästerligt navigerar mellan drama och komedi, liv och död, kärlek och glömska. En gränslös föreställning som på tio år har spelats i över 30 länder världen över.

Var: Stora scen
När: Lördag 9 september kl 19.

Information
Visa på karta
Biljetter
Pris
Pensionär 200 kr/student 250 kr/vuxen 350 kr
Facebook-event