Erfaren kocktrio öppnar japansk izakaya

Upplandsgatan har blivit med ny krog; restaurangen Miyakodori. Bakom står John Forssell, Lars Brennwald och Max Westerlund Inazawa, vars ambition är att skapa en izakaya i Stockholm där de kan förmedla en äkta känsla av Japan. Tanken är att servera nygrillade spett och kall dryck i en stökig men ödmjuk izakaya-miljö.
– Målet är att skapa en plats där folk kan känna sig hemma, oavsett om det är för en drink efter jobbet eller en middag med sin partner, säger John Forssell.

Thatsup blev såklart väldigt nyfikna på denna trio och deras nya krogsatsning.

Berätta om Miyakodori!
– Miyakodori har sin grund i Kawasaki, Japan där delar av min familj är ifrån. Där finns en liten izakaya som drivits av samma familj under flera generationer – den heter Miyakodori. Här har jag under mina besök fått fördjupa mina kunskaper inom yakitori och izakayakulturen. Namnet Miyakodori har vi alltså fått ärva från det här stället i Kawasaki, berättar Max Westerlund Inazawa.

Och vilka är ni?
– Miyakodori är grundat av mig och Max sommaren 2018. Något år senare blev Lars officiellt en del av Miyakodori. Både Max och Lars har en gedigen bakgrund inom fine dining med många års erfarenhet från Frantzén och andra finkrogar. Lars har också varit med vid uppstarten av Adam/Albin och Zén i Singapore. Då Max familj kommer från Japan så har han spenderat mycket tid där, både arbetandes och för att umgås med den japanska delen av hans familj. Jag har tidigare jobbat på bland annat Restaurang AG, Rolfs Kök och Portal Restaurant, fortsätter John.



Beskriv lokalen!
– Lokalen på Upplandsgatan stötte vi på via en kontakt till Lars. Vi har försökt ta vara på så mycket man kunnat av den tidigare interiören under renoveringen, men på grund av en vattenläcka var vi tvungna att göra vissa grejer. Lokalen går i gula toner, typiskt för en äldre izakaya. Inredningen kommer bland annat från Max mamma och bror, som vi blandat med moderna möbler. Känslan ska vara lite stökig, avslappnad, berättar Lars Brennwald.

Berätta om maten!

– Inspirationen till menyn kommer från Japan och särskilt från den matlagningsstil som används runt omkring Tokyo där jag har arbetat under åren. Menyn kommer delas upp i spett som mestadels kommer från grillen och mindre rätter som äts för sig eller tillsammans med spetten. Målet är att arbeta med japanska smaker och hantverk men att försöka hålla oss till råvaror från Skandinavien och Europa, säger Max.

– Vad gäller dryck kommer det finnas sake (japanskt vin), umeshu (japansk likör) och andra japanska drycker samt ett urval av drinkar och cocktails inspirerade av Japan. Lägg till en helt okej vinlista och lite kall, japansk öl så har vi nog något för de flesta som är törstiga, fortsätter John.

Vad ska man förvänta sig när man besöker Miyakodori?
– Vi vill skapa en izakayastämning, en atmosfär där folk känner sig välkomnade och där det är kul att hänga. Det viktiga i en izakaya är inte nödvändigtvis maten, utan gemenskapen mellan gäster och personal. Grill, musik och härligt häng, säger Lars.

Vem går hit?
– Jag misstänker att det kommer vara en salig blandning av Japanfantaster, lokala Vasastanbor och turister från de kringliggande hotellen. På våra tidigare pop-ups och gästspel har vi sett att vi lockar en väldigt bred publik, vilket vi är väldigt nöjda med, säger Lars.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi och resten av branschen kommer ha ett par tuffa år framför oss där vi antagligen kommer behöva omvärdera hur vi tänker kring priser, råvaror, personal och liknande för att få det att gå ihop. Planen är att bedriva en modern restaurangverksamhet som går med vinst, efter det får vi fundera på vad vi vill göra i framtiden, avslutar John.