Fine-dining fast raw food på Råbaren

Poppis-krogen Ljunggren öppnar nytt spännande koncept. Den 24 september invigdes Råbaren i Brunogallerians ljusgård på hippa Götgatsbacken. Caféet som tidigare låg här syns inte längre av. Istället bjuder Råbaren på en modern city-oas med snygg, avskalad inredning som matchar de asiatiska influenserna.

Som namnet indikerar fokuserar Råbaren på raw food, men glöm råkostsallad och tänk istället gastro-raw food med smårätter och nordisk sashimi. Ekologi, närproducerat och rättvisemärkt samt hållbart fiske står i centrum - därav de nordiska valen. Det asiatiska temat appliceras enkelt med fina uppläggningar.

– Fine-dining fast raw food, förklarar Lina Jeppsson som är driftansvarig restaurangchef.

Från morgon till kväll serveras helt råa rätter och mat tillagad vid låg värme. Till frukost erbjuds bland annat chiapudding, smoothies och råjuice medan lunchmenyn består av dagens raw-soppa, ceviche på nordisk sashimi och rätter från matsalen. Kvällstid serveras Råbarens à la carte-meny med smårätter; allt omsorgsfullt tillagat på noggrant utvalda råvaror.

Kocken Rikard Holmberg, som jobbar i det öppna köket, är raw food-proffs och ansvarig för Råbarens meny. Tillsammans med den ambitiösa köksmästaren Joakim Karlsson har han skapat en gemytlig helhetskänsla som bjuder in till nya upplevelser och gastronomiska smakkombinationer.

– Vi har fått väldigt positiv feedback, folk tycker det är kul. Sen tror jag man måste prova raw food för att förstå hur häftigt det verkligen är, medger Lina.

Fokus i själva baren ligger på gin och champagne, två drycker som är tänkta att passa både maten och känslan. Barchefen Oscar Engedahl och ett gäng kunniga bartendrars skapar här hantverksmässiga cocktails, och dryckesmenyn stoltserar även med ett brett urval av ekologiska och biodynamiska viner.

Med Råbaren riktar sig Ljunggrens nu mot en något mognare publik. Nattklubbskonceptet från förr har ersatts med avslappnat AW-lounge-häng samt dj:s onsdag till lördag.

Stämningen är hög, likaså förväntningarna.

Mer information: Ljunggren