Pressbild Pressbild

Här är finalisterna i Årets Kock 2023

Den 19 oktober är det dags för finalen av prestigefyllda Årets Kock, som i år fyller 40. Nu har finalisterna röstats fram som ska göra upp om titeln.

Av 50 tävlingsbidrag som deltog i receptkvalet i maj gick 18 kockar vidare till kvaltävlingen där de fick laga upp sina bidrag. Tolv kockar gick vidare till dag två i kvaltävlingen, där de fick i uppgift att laga en valfri för- eller mellanrätt med fågelägg tillsammans med alger och strandväxt. Därefter fick de laga en mellan- eller huvudrätt med makrill och sparris.

– Jag är så imponerad av alla 18 tävlande som jag har fått möta under dessa två dagar. Att ta sig vidare från receptkvalet och klara den stress som tävlingsmomenten innebär och samtidigt leverera på en så hög nivå är en vinst i sig. Det ska bli otroligt spännande att få se de sex finalisterna tävla i finalen i höst, stort grattis!, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock, i ett pressmeddelande.

Uppdatering: Under kvaltävlingen gjordes en regelförändring av poängsättningen, men då informationen om den ansågs vara bristfällig valde Årets Kock att använda båda poängsystemen. Något som resulterade i att ytterligare två finalister fick gå vidare till finalen.

De åtta finalister som nu gått vidare till Årets Kock 2023 är Desirée Jaks från Stockholm (Spesso), Henric Herbertsson från Göteborg (SK Mat & Människor), Oskar Persson från Huddinge (OM gastronomi), Christian Siberg från Stockholm (Limitless Food Creations AB/Swedish Taste), Marcus Bremdal från Trångsund (Chefly), Markus Pettersson från Västra Frölunda (Signum), Louise Johansson från Göteborg (Taste by Louise) och Luqaz Ottosson från Visby (Restaurang ROT).

– Vi strävar alltid efter tydlighet och öppenhet och beklagar verkligen att den nya bedömningsmetoden inte var tydligt framställd från början för de tävlande i Årets Kock 2023. Vi tar fullt ansvar för detta och väljer därmed att inkludera båda beräkningsmodellerna. Vi välkomnar Louise och Luqaz till startfältet och ser fram emot en fantastisk final, säger Helene Kugelberg.