Hummerfestival på Vassa Eggen

Vassa Eggen håller med Maines gamla yrkesfiskare om att den godaste hummern fiskas från slutet av december till slutet av februari. Och av just den anledningen arrangerar man en riktig hummerfestival i sann Maine-anda. Mellan den 19-23 februari blir Vassa Eggens bardel förvandlad till något som kan liknas med "Lobster Schack" och serverar typiska rätter från Amerikas östkust.

Maine har länge varit omtalat för att vara det stora hummerparadiset. Och egentligen är det under sommaren, som hummersäsongen på riktigt pågår. Men de gamla yrkesfiskarna tycker att hummern är godast under vintern. Vassa Eggen kommer under fem dagar bjuda på hummerrätter som utgår från en hel eller halv hummer. Och menyn skvallrar bland annat om Lobster Tacos, Lobster Salad med citron och vitlök, Lobster Mac'n Cheese och mer därtill.

- Att äta skaldjur har jag alltid förknippat med lyx och högtidliga tillfällen. Därför kommer jag aldrig glömma den där dagen 1992 när vi under en road trip i USA stannade vår pick-up truck vid ett så kallat "Lobster Shack", kustens svar på korvmoj, och köpte ostronburgare. Enkelt tillagat, presenterat på tidningspapper och bland det godaste jag ätit. Skaldjur behöver med andra ord varken ätas vid högtidliga tillfällen eller som platå. I USA är de duktiga på att göra det enkelt och roligt att äta skaldjur. Med det i åtanke skapar vi vårt egna Vassa Eggen "Lobster Shack" för en vecka, berättar Vassa Eggens krögare Christian Olsson.


Vassa Eggen Steakhouse | Hummerfestival | 19-23 februari