Italiensk jul på Eatery – med mästerkocken Sofia Henriksson

För andra året i rad står mästerkocken Sofia Henriksson vid rodret när Eatery bjuder in till julbord. Förra året låg fokus på Sofias familjejul – i år hämtar hon inspiration från matresor till sitt älskade Italien. Vi på Thatsup fick en pratstund med Sofia när Eatery Sundbyberg för första gången i år provlagade julbordet.

Från kallskuret till varma rätter, från traditionellt till nytänkande – julbordet på Eatery dignar av svenska klassiker som köttbullar, skinka och sill, men också nya tillskott som pizza, no-chicken nuggets och marinerade oliver. Vid spakarna står, precis som i fjol, matinspiratören, kocken och vinnaren av Sveriges mästerkock 2020, Sofia Henriksson. Hon har behållit några favoriter från förra året, men också tagit in nya rätter.

– Från förra året tar jag med mig det allra godaste, favoriterna, men också mycket nytt. Mormors köttbullar finns kvar på bordet, och sillen är ju given, men jag har hämtat mycket inspiration från mina resor till Italien och komponerat ett nytt julbord, säger Sofia.

Mer fokus på fisk och grönt
Som signaturrätter nämner Sofia bland annat laxen. På julbordet finns bland annat en varmrökt variant och en med ett täcke av senapsfrö. Och det är tydligt att det är fokus på fisk och grönt på bordet i år. Eaterys försäljningschef Miriam Andreasson visar bland annat på de apelsinglaserade no chicken-nuggetsen och tonfiskröran gjord på det veganska substitutet Toonish.

På det dignande julbordet finns också mängder av varma rätter och kallskuret, sallader, pajer, såser, röror och bröd, ost och chark. Och förstås, som avslutning, ett dessertbord och en glassvagn med smaker som pepparkaka och saffran. Till maten har Sofia också komponerat drinkar med juliga smaker, dofter och färger. Bland dem hittar vi lingonsours, glöggroni och granskotts-GT.

Glöggroni. Pressbild

Julbordet serveras onsdag till söndag från den 30 november fram till den 22 december på Eatery Gärdet, Eatery Sundbyberg, Eatery Kungsholmen och Eatery Luma.