Jorge Manilla ställer ut på Platina

Smyckeformgivaren Jorge Manilla från Mexico City är aktuell med sin första utställning i Sverige. Utställningen är en stor kontrast till det ljusa svenska avskalade formspråket. Istället bjuds vi in till en odyssé i de ändlöst tomma svarta hål som samtidigt är fyllda med känslor obeskrivliga i ord. Utställningen har premiär på Platina den 19 april.

Jorge Manillas smycken utmanar oss att konfrontera de mörkaste känslor och rädslor vi vanligtvis undviker. Hans arbete består av en vidsträckt produktion med vilda blandningar av rörande historier och krokiga relationer. Det är ett särskilt eget formspråk där experimentella lösningar ramats in av kärlek och religiös uppfostran.

Det vi ser är den mörka sidan av passionen, den ihåliga insidan av en kropp som slitits sönder av känslor. Det är mörka, vridna och trasiga former i skuret läder vilket påminner om hopplösa knutar i magen, svidande självsprickor eller öppna sår. Serien är en samling högst ovanliga och säregna smycken med moralisk och fysisk anatomi av den mänskliga själen. Det är en påminnelse om att mänsklig styrka i slutändan övervinner de ledsamma stunderna och de sårande varaktiga ögonblicken. Det är en påminnelse om att det skräckinjagande i själva verket är vansinnigt vackert och tonerna av sårbarhet är just tecken på heroisk styrka.

Jorge Manilla är född in i en familj med yrken inom guldsmide och gravyr. Han studerade bildkonst vid Akademin i San Carlos i Mexiko. Därefter genomgick han en teknisk utbildning vid Akademin för hantverk och design vid Mexican Institute of Fine Arts. Det var när han flyttade till Belgien, inskriven vid Karel Grote Academy i Antwerpen, som han tvingades att lämna den traditionella synen på smycken. Där la han de traditionella tekniska färdigheterna åt sidan för att istället experimentera och studera den kulturella innebörden av smycken med dess konceptuella möjligheter.

Vernissage torsdagen den 19 april och utställningen pågår till och med den 16 maj.

Om Platina

Platina är en smyckebutik och ett showroom på Odengatan 68 där kända formgivare ställer ut regelbundet. Utbudet sträcker sig långt bortom de vanliga smyckeklyschorna. Föreställ dig själva motsatsen till massproduktion. Platina formger och tillverkar även smycken på uppdrag. Alla smycken görs för hand i den egna verkstaden. Mer information och bilder: Platina.