Karlstadskrögaren: "Gästerna i Stockholm vet vad de vill ha"

I höstas, närmare bestämt i oktober, fick Hornsbergs strand ett nytt tillskott i form av vin- och tapasbaren Naviero. Bakom restaurangen står familjen Jalal från Karlstad, där de sedan tidigare driver två Naviero-enheter.

Med två restauranger i Karlstad och en i Stockholm växer sig Naviero-koncernen allt starkare. Men det är ingen franchise – här är alla med och bestämmer och gänget bakom restaurangerna beskriver sig som en stor familj. Bakom de tre restaurangerna står Karlstad-familjen Jalal, som består av Marielle och Arian tillsammans med sönerna Adam och André. I Stockholm är Arians kusin Slivan Jamal också involverad, som delägare.

– Vi började redan i Åmål, där vi bodde när killarna växte upp. Sedan öppnade vi i Karlstad 2018 och nu i Stockholm förra året. Jag brukar säga att killarna är födda och uppvuxna på en bardisk, Arian har ju drivit krogar i 35 år, säger Marielle.

Det blir många resor fram och tillbaka för familjen. Marielle och Arian driver främst restaurangerna i Karlstad, tillsammans med äldsta sonen. Yngsta sonen, André Jalal, styr skutan i Stockholm tillsammans med barndomsvännen Gabriel Kolyaei som är sommelier – ett tag var han Sveriges yngsta sådan.

– Flera av våra vänner jobbar också i restaurangerna. Vi är så pass nära att vilken anställd som helst kan luncha med mamma och pappa, säger André.

– Och alla kallar mig morsan, säger Marielle.

Adam Jalal, Gabriel Kolyaei och André Jalal driver krogar i både Karlstad och Stockholm.

Gör det mesta tillsammans

Trots att det nu finns tre restauranger under namnet Naviero är det ingen franchise. Man vill ha koll på alla delar med allt vad det innebär och kunna anpassa restaurangerna enligt tycke och smak. Marielle står för inredningen på alla tre och hela personalen är involverad i att skapa menyerna, som byts två gånger per år.

– Vi använder tapas som samlingsord, för det är smårätter, men med smaker från hela världen. Ibland har vi jättemånga spanska rätter på menyn, medan en annan meny kan vara helt annorlunda. Vi har stammisar på alla tre ställen, därför krävs det att man byter menyer. Men vi behåller alltid några av våra signaturrätter, säger Marielle.

– Skulle vi byta allt skulle stammisarna bli arga. Men den röda tråden är att vi lagar det vi tycker är gott. Alla i personalen har inspel, det kan vara grejer vi smakat på resor till exempel. Och så testar vi en del i Karlstad och ser hur det flyger, säger Gabriel.

De vill skapa en krog dit man lika gärna kan komma in på ett glas efter jobbet som en dejt eller en lång middag med familjen. 

– Vi har gäster som bor i huset och kommer ner på ett glas medan deras partner lagar mat, istället för att öppna en flaska hemma. Sånt är kul, säger André.

Gabriel står för vinerna, men som mycket annat på restaurangerna är det ett lagarbete att ta fram vinlistorna.

– Vi är alla nära vänner och kan diskutera hur vi ska köra vinerna och vad som går bra till maten. Men vi kör mycket på sådant vi tycker är kul, vin från mindre producenter och leverantörer, några som är svåra att få tag på. Inget från Systembolagets fasta sortiment, alltså, säger Gabriel.

– Det är väldigt uppskattat bland gästerna, många är benägna att testa nytt och gillar att hitta nya favoriter hos oss, säger André.

Vad är skillnaden mellan att driva restaurang i Karlstad och i Stockholm?
– Gästerna i Stockholm vet vad de vill ha, vi får vara lite skärpta och vi lär oss hela tiden. I Karlstad är gästerna lite mer spontana och litar mer på oss, om man ska säga något som skiljer sig, säger André.

– Och att stockholmarna inte gillar halloumi! Har de tröttnat?

Sommaren på Naviero

Nu väntar gänget på sommaren på Hornsbergs strand, med två uteserveringar: en på trottoaren och en på gatan, där 90–100 personer kommer att få plats.

– Nu ser vi fram emot sommaren på alla tre ställen, fulla uteserveringar med sol och nära till vattnet.