Kockarnas kamp-aktuella Pi Le guidar till en perfekt helg i Stockholm

Pi Le har tagit både guld och silver med Juniorkocklandslaget i VM, varit med i Kocklandslaget 2016 då de kom på sjätte plats, kommit tvåa i Nordiska Mästerskapen och trea i EM både med juniorerna och individuellt. Hej och hå! Nu har han landat på Aira som köksmästare och är aktuell i Kockarnas kamp. Vi får följa med under en vanlig dag på jobbet, samt ta del av Pis bästa Stockholmstips!

Hej Pi! Berätta, vem är du?
– Pi Le, 33 år, född i Vietnam men uppvuxen i Skåne. Mina föräldrar flydde från Vietnam till Sverige år 1991 efter fängelsevistelser och hot. Jag var då två år gammal. Idag jobbar jag som köksmästare på Aira. Mitt första restaurangpass gjorde jag redan som 14-åring och på den vägen är det. När jag inte jobbar bränner jag gärna av ett utmanande träningspass.

Hur hamnade du där du är idag?
– För att vara helt ärlig… Ingen aning. Tommy ringde för ett par år sedan och frågade om jag ville vara med och öppna Aira, jag sa ja.

Bild: Instagram

Och här är du idag! Vi vill så gärna veta, hur ser en vanlig dag ut på en av Stockholms främsta krogar? 
– Det handlar mycket om rutiner. Eftersom vi har öppet både för lunch och middag är det inte många timmar på dygnet någon inte är på plats. Strax efter 07 börjas det med städ av hela huset, efterföljt av frukost och genomgång av dagen. Strax efter 08 börjar vi preppa för dagens lunchgäster som kommer klockan 12. Klockan 11 har vi något som kallas Pre shift som är en genomgång av vilka gäster som ska besöka oss och vad som kommer hända under service. En halvtimme innan de första gästerna har vi den dagliga provsmakningen av kanapéer, såser, krämer, glass med mera. Sedan är det mer eller mindre copy paste inför kvällsservicen. Vid 23 görs de sista beställningarna och det är dags för hemgång. Och var kommer jag in i allt det här? Jadu, jag gör allt och ingenting samtidigt som jag är med överallt och ingenstans. Däremellan klämmer jag in ett gäng möten, planering för framtiden, testlagar, tar hand om lite ekonomi och pratar med personalen.

Bild: Instagram

Om någon är på besök i Stockholm och bara hinner besöka en restaurang, vart rekommenderar du dem att gå?
– Kanske inte ett helt överraskande svar, men måste säga Frantzén. De har tre Michelinstjärnor, behöver man säger mer?

Vilket är ditt go-to-ställe?
Minh Mat. Jag är från Vietnam och älskar såklart det vietnamesiska köket! Minh Mat är en av få restauranger i Stockholm med genuin vietnamesiskt matlagning. Så nära mammas mat det kommer. 

Du har en ledig helg framför dig, hur tillbringas den bäst?
– Fredagen börjar med en tidig middag på Minh Mat. Hemma i god tid, vi har en lång helg framöver oss... På lördagen är det frukost hemma för att sedan bränna av ett hårt träningspass. Efter detta förtjänar vi en lunch på Sturehof. Vi lyxar och checkar in på Bank Hotel, här hoppas jag hinna med en efterlängtad powernap, jag lovar det gör en till en ny människa! Sedan bär det av på fördrink på Röda Huset för att sedan vandra vidare till Frantzén eller Aira. Efter detta är vi mätta och glada och då finns det inget bättre än att åka till Fasching för att lyssna på jazz och avsluta med ett par drinkar. På söndagen är vi trötta och skippar Bank Hotels otroliga frukost för att få sova ut. Väl vakna är vi hungriga och åker raka vägen till Fosch Artisan Pâtisserie för att ta en bulle eller ett bakverk, eller fem... Till detta dricks det självklart en stor svart kopp kaffe, och vi är back in the game! "Promenad efter detta?", frågar min flickvän. Aldrig i livet, jag hatar att gå promenader, så det blir en Marvel-film som går på bio istället. Vi avslutar helgen på topp med en tidig middag på Nektar.

Extraordinär service?
– Med risk för att låta tjatig, men Frantzén är svårslaget.

Lyxlunch?
Brasserie Astoria eller Sturehof.

Asiatisk afton?
– Med risk för att låta tjatig igen, men Minh Mat.

En ledig lördagskväll?
Chipirón Tapas Bar. Tapas för mig är ett väldigt underskattat sätt att äta mat, det är smårätter på riktigt, utan att behöva kännas tråkigt eller jobbigt. Och Chipirón Tapas Bar gör det riktigt bra!

Något ställe du vill nämna, bara föra att?
Riche Fenix, deras nya bar som är superhärlig.

En maträtt för resten av livet. Vad hade du valt?
– Svårt! En jämn match mellan mammas pho eller hot wings.

Följ vidare i Pis liv här, och glöm inte att slå på Kockarnas kamp som hade premiär den 27 september.