Leijontornet öppnar igen efter nästan 14 år

Efter att ha legat i dvala sedan 2010 slår klassiska Leijontornet upp dörrarna på nytt i Gamla stan. Den här gången får restaurangen fyra våningsplan och en drop-in-vänlig vinbar i entrén. I centrum står vinvänlig mat med rötterna i de klassiska sydeuropeiska köken.
– Nya Leijontornet blir en välkomnande, hedonistisk och ultravinös restaurang och vinbar, säger krögaren Daniel Crespi.

Sedan Leijontornet stängde för nästan 14 år sedan har namnet levt kvar som ett paraply för systerkrogarna i Gamla stan, däribland Bakfickan Djuret, The Burgundy, Flickan, La Ragazza, Tweed och Vingården. Nu sluts cirkeln när Leijontornet öppnar upp i ny skepnad efter sommaren.

– Man kommer skönja gastronomiska nedslag färgade av hedonistiska och bombastiska Djuret, lyxiga och dekadenta Leijontornet 12x8, vinösa och tradjazziga The Burgundy och råvarufetischistiska La Niña, berättar Daniel Crespi som driver samtliga restauranger.

Gäster kommer att känna igen sig i kvarteret, men mycket kommer vara helt nytt, menar han. Leijontornet, som blir en restaurang i fyra plan, öppnar upp i lokalerna som tidigare tillhört Djuret, gamla Leijontornet och La Niña. Samtidigt slås Flickan och La Ragazza ihop till en “gastronomisk dubbelsmocka” under namnet La Fusione, vilken öppnar i oktober.

Stort fokus på vin
I Leijontornets entré öppnar dessutom en liten vinbar vars utbud av viner ska bli rejält stort, även på glas. Vinkällaren har byggts på i nästan 20 år och rymmer i dagsläget drygt 30 000 flaskor.

– Vi jobbar aktivt i sommelier-teamet för att ständigt fylla på vinkällaren med det bästa av det bästa från världens bästa och mest intressanta vinmarker. Den levande glaslistan på Leijontornet ska rymma 100+ viner varje dag och varje vecka listar vi även ett vintema i vinbaren där vi belyser en intressant producent eller en specifik appellation, berättar Crespi.

Även maten ska vara vinvänlig. I köket kommer man att satsa på en säsongsmeny och en större à la carte som tar avstamp i klassiskt sydeuropeiska kök. Rätterna ska tillagas helt utan omvägar och kombinera klassisk kokkonst med gastronomisk nyfikenhet.

Har du några favoriträtter på menyn?
– Det finns många, och vi kalibrerar hela menyn fortfarande, men redan nu så måste jag nämna några potentiella spelare, som krispig Cotoletta Milanese med potatis-gnocchi ”Cacio e Pepe” eller hummer-fricassé med piggvar, kammusslor och havskräftor. Eller varför inte den ankleverfärserade vakteln med smörstekta kantareller, eller nygräddade madeleinekakor med punsch-spetsad, luftig kräm med Madagaskar-vanilj? Ja, vi får se, det är svårt att bestämma sig.

Leijontornet öppnar den 5 september på Lilla Nygatan 5.