Mellqvist Matbar vill skapa ett lyxigt vardagsrum

Mellqvist Matbar ägs av två familjer med en obotlig passion för mat och vin. I Matbaren serveras mellanrätter fyllda av sydeuropeiska smaker tillsammans med en oklassisk vinlista där man hittar ägarnas egna favoritviner.
– Vi vill att folk ska äta som vi gör, på ett avslappnat och familjärt sätt med fokus på gemenskap och att dela härliga smakupplevelser tillsammans, säger Andreas Rosenstam, en av delägarna.

På Mellqvist Matbar bjuds det på en familjär stämning, sydeuropeiska smaker och massor av goda viner. I köket tillagas mellanrätter med fokus på det franska köket, som får en touch av Sverige och Norden i form av lokala råvaror i säsong. Här är tanken att man ska beställa in ett gäng olika rätter att dela på.

– När vi äter familjemiddagar delar vi alltid på olika rätter och äter från varandras tallrikar – man är ju ofta nyfiken och vill smaka på allt. Menyn på Matbaren är skapad utifrån hur vi själva lever, berättar Andreas.

Familjärt och levande
Den familjära och välkomnande vardagsrumskänslan återspeglas även i inredningen. Här finns platser såväl vid den lilla köksbaren som vid höga eller låga bord som är gjorda av trä från en 1600-talslada och tillverkade av en stammiskund.

– Vi vill skapa en levande känsla i lokalen, och att den ska kännas både varm och inbjudande – som ett andra vardagsrum helt enkelt, säger Andreas.

Namnet Matbaren är ingen slump. Till skillnad från många andra restauranger som har ett fast koncept bygger Matbarens koncept snarare på en öppenhet och dynamik som ständigt lämnar utrymme för förändringar och ny inspiration.

– Matbaren bygger mycket på känsla, där vi vill följa både vår egen inspiration och vad som efterfrågas av våra kunder. Vi vill vara fria att förändra oss och göra det som känns rätt, säger Andreas.

En oklassisk vinlista
För vinentusiasten bjuds det på en oklassisk vinlista som komponerats utifrån ägarnas egna favoriter. Istället för att erbjuda viner från alla områden och regioner har man valt att handplocka sina egna guldkorn, något som bland annat resulterat i amerikanska viner från Dave Phinneys Orin Swift, som ägarna av en slump kom i kontakt med under en vistelse i Santa Barbara.

– Vi är otroligt stolta över vår vinlista och de viner vi lyckats få tag på till den, säger Andreas.

För en optimal Matbaren-upplevelse rekommenderas att börja kvällen med en härlig drink för att sedan beställa in två till tre olika rätter att dela på tillsammans med ett riktigt gott vin.