Pinchos börjar servera 3D-printad flankstek

Pinchos har inlett ett samarbete tillsammans med foodtechbolaget Redefine Meat, som har varit aktiva inom växtbaserat kött sedan 2018. Det icke-animaliska köttet skapas genom att en 3D-printer skapar en struktur som efterliknar vanligt kött. Resultatet är förbluffande likt vanligt kött när det gäller smak, textur och arom.

Från och med 21 april uppdateras Pinchos menyer med två nytillskott: New Meat Ch**sy Burger, en hamburgare med en smakrik rökig dressing och smashed chili ch**se, och New Meat Steak Sandwich, vilket är en grillad variant av flankstek som serveras på ett rostat levainbröd. Köttet är gjort av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker. Pinchos tror att tekniken är ett stort steg mot en mer hållbar framtid för matindustrin och 3D-printat kött har stora fördelar jämfört med traditionellt kött när det gäller vattenförbrukning och klimatavtryck.

— Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra gäster ett hållbart alternativ som vi vet att de kommer att älska. Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos.

Först ut att erbjuda nyheterna är Stockholmsrestaurangerna, sedan är tanken att så småningom rulla ut över landet under året. Rätterna kostar runt 80 kr.