Rädda liv – mitt på Stureplan

Nu finns Sveriges första butik helt utan varor. Den är helt tom, men innehåller något livsviktigt – så ta med din plånbok.

Organisationen Läkare Utan Gränser har öppnat Sveriges första tomma butik, mitt i centrala Stockholm. Här hittar du inte det senaste inom mode, livsmedel eller en ny bil – men kanske något av de viktigaste du kan lägga pengar på. Konceptet är enkelt: Hit kommer du som vill hjälpa till att rädda liv.

Den 30 september öppnade denna pop up-butik som ska fungera som en förlängning av den ordinarie insamlingen, och ge extra uppmärksamhet till något viktigt.


Pressbild

Butiken kommer vara öppen mellan 30 september till 9 oktober, men kommer inte innehålla några varor, till skillnad från övriga butiker i området. Genom att inte köpa något hoppas Ida Bah, insamlingschef på Läkare Utan Gränser, att man istället ska lämna butiken med en bättre känsla än när du får när man konsumerat en vara.

– Det enda du kommer kunna göra i butiken är att rädda liv. Det blir en tydlig kontrast till andra butiker och vi vill att givaren ska lämna butiken med en häftig känsla - känslan av att rädda liv, säger Ida Bah.

I en tid som kantas av katastrofer, kriser och krig kan det vara svårt att veta vad som förväntas av en, hur man ska hjälpa till och var man ska bidra – och där ska butiken, som går under namnet "Världens enklaste butik", göra det enklare för människor att hjälpa till, genom att skänka pengar.

– I tuffa tider är det enklaste valet det som vi och våra givare gör varje dag; valet att rädda liv. En icke-öronmärkt gåva gör mer nytta än någonsin och givaren slipper på så vis själv väga ett människoliv över ett annat, säger Frida Lagerholm, kommunikationsdirektör på Läkare Utan Gränser.