Restaurang 1900 blir Niklas

I nästan fem år har restaurang 1900 på Regeringsgatan 66 drivits i regi av Niklas Ekstedt tillsammans med Stureplansgruppen. Men nu i dagarna kommer Ekstedt att kunna presentera ett helt nytt koncept på samma adress.

Namnet på den nya restaurangen blir helt krusidullfritt och okonstlat - "Niklas". Konceptet - enkelt likaså, men för den sakens skull inte ordinärt. Krogidén är närmare bestämt unik i stan. Den går ut på att Niklas Ekstedt åker iväg till en region där han låter sig inspireras, lär sig knep och mattraditioner av de lokala kockarna. Sedan tar han med sig idéer och godsaker hem och låter den specifika regionen prägla restaurangens tema i sex månader.

- Niklas blir ett lekfullt komplement till min andra krog Ekstedt. Fokus ska ligga på den rustika maten i all sin enkelhet, serverad i en livlig bistromiljö med attityd, säger Niklas Ekstedt.

Först ut i rampljuset är Norditalien (dit den allra första resan gick). Härifrån fick Niklas med sig svamp, goda viner och andra delikatesser för att sedan tolka, tillaga, och servera på restaurangen. Om sex månader väntar en ny smakupplevelse med inspiration hämtad från något av världens hörn.
Och förutom nytt matkoncept, har även inredningen fått sig en upprustning och totalrenovering.

- Eftersom restaurangen kommer ha ett föränderligt matkoncept så är en grundpelare att inredningen skall vara stabil, men samtidigt en flexibel inramning till maten som serveras. Konceptet tar avstamp i de klassiska bistromiljöerna, men jag har velat tillföra mer personlighet genom materialvalen, säger arkitekten Fredrik Nilsby.

- Restaurangen skall vara stimmig, öppen och med mycket barhäng - det blir mat i barmiljö, inte bar i matmiljö, avslutar Nilsby.

Mer info här: Niklas