Restaurang AG - Sveriges bästa köttkrog

För andra året i rad lyckades Restaurang AG kamma hem priset - Sveriges Köttkrog. Med vinnande attribut som kvalitetskött, bredd, mängd och valmöjlighet kunde alltså juryn slutligen enas om att AG skulle ta guldmedalj.

Konkurrensen bland Sveriges köttinriktade krogar har med åren blivit tuffare. Fler restauranger har tillkommit, medvetenheten ökat och kvalitén blivit bättre. Och det var efter ett omfattande juryarbete som man kunde enas om att det var Restaurang AG som skulle ta hem segern i den prestigefulla tävlingen, för andra året i rad.

Restaurang AG jobbar med över hundra leverantörer och har nära kontakt med bönderna. Något som resulterar i både kunskap och kontroll när det kommer till köttet som tillagas och serveras. Och förutom att kunna presentera fantasifulla smakkombinationer och överraska med ett för Sverige ovanligt sätt att portionera rätterna (större köttstycken att dela på), kan man också briljera med en ovanlig köttkunskap. Som visar sig både i servisen och bland kockarna.


Såhär lyder lite av motiveringen:
"AG belönas med utmärkelsen Sveriges Köttkrog 2013 för sin kompromisslösa inställning till att finna, tillaga och servera världens främsta kött. Under det senaste året har AG gjort ett beundransvärt lyft - från att vara landets bästa köttkrog till att ingå i en internationell toppklass." (Beringer om Sveriges köttkrog 2013)

Sveriges Köttkrog har instiftats av det amerikanska vinhuset Beringer. I juryn för Sveriges Köttkrog 2013 sitter styckmästaren Håkan Fällman, restaurangutbildaren Michel Jamais samt vinhandlaren Björn Svensson.

Nedan presenteras juryns val av Sveriges 10 bästa köttkrogar 2013 (fjolårets placering i parentes):

1. Restaurang AG (1), Stockholm
2. Djuret (2), Stockholm
3. Vassa Eggen Steakhouse (4), Stockholm
4. Svartengrens (6), Stockholm
5. Meet (7), Göteborg
6. Grill (5), Stockholm
7. Zink Grill (8), Stockholm
8. Wallers (ny), Visby
9. Griffins' Steakhouse (9), Stockholm
10. Mäster Anders (ny), Stockholm