Slow Art och ny app för Nationalmuseum

Slow Art är ett nytt begrepp i vår egen tid som ännu inte har uppmärksammats riktigt. Därför lanserar Nationalmuseum det nu som en rörelse i och med sin utställning som nyligen slog upp dörrarna. Det handlar om konsthantverk och -föremål som är gjorda genom väldigt komplicerade och långsamma processer.

- Vi hoppas att publiken får sig en tankeställare om hur saker och ting är gjorda. Formgivaren har inte tagit några genvägar. Jag hoppas att publiken ska tänka kring andra värden i formvärlden som inte behöver ha med rationell produktion eller ekonomisk vinning att göra. Utan i stället en syn på livet, livskvalitet och personlig tillfredsställelse, säger Cilla Robach, som är intendent för Slow Art.

För att riktigt ordentligt kunna ta till sig den oerhörda precisionen bakom varje verk har Nationalmuseum passande nog haft premiär för sin första app, till både iPhone och Android, i vilken du hittar en guide till utställningen med ljudspår och bildspel till alla föremålen.

- Med en app får man lite mer kött på benen än vad bara utställningen ger själv, rent faktamässigt. Man får det dessutom muntligt till det visuella. Jag gillar själv att hinna lyssna medan man tittar. Dessutom är det bildspel som visar mer detaljer av både föremålet och processen.

I utställningen märks bland annat Annika Liljedals Törnrosa, klackskor ihophållna av oräkneliga nålar, och en till synes omöjlig silverkanna av Sebastian Schildt uthamrad och smidd ur ett enda stycke, endast 4 mm tjock.

Utställningen pågår 10 maj - 3 februari