Stefan Taylor om nya lyxkrogen: “Min filosofi har alltid varit väldigt enkel”

I oktober 2023 fick Stockholms krogkarta ytterligare ett lyxigt koncept. Stefan Taylor har tagit Essence från Västerås till Stockholm. 

Innan Essence landade i Stockholm hösten 2023 fick restaurangen fina betyg för sin gärning i Västerås. Men historien börjar långt tidigare, i Skottland där Stefan Taylor växte upp. Efter att ha samlat erfarenhet både på de brittiska öarna och ute i Europa, startade han först Dinner Club och sedan Essence i Västerås. 

– Essence i Västerås gick bättre än jag någonsin kunde ha föreställt mig. Vi fick goda betyg i Dagens Industri med 22 av 25 poäng vid tre olika tillfällen, vilket verkligen hjälpte oss att få erkännande. Vi hade fantastiska stammisar, men ändå var ungefär 75 procent av gästerna från Stockholm med omnejd, säger Stefan Taylor.

Därför blev det efter tre år dags att packa flyttlasset igen, från Västerås till Stockholm.

– Flytten var delvis för att befinna mig där gästerna finns, och delvis för att det känns som en prestation i sig att vara i Stockholm tillsammans med några av världens bästa restauranger.

Mycket tid går åt till förberedelser på Essence. Foto: Jack Törnqvist

Nu har han slagit sig ner på Kungsholmen, där han serverar avsmakningsmenyer i så kallad counter dining, där gästerna ser maten tillagas. Menyn är en överraskning från början till slut och ändras ofta.

– Min filosofi har alltid varit väldigt enkel. Jag vill skapa mina egna rätter och laga den bästa maten jag kan med de bästa ingredienserna jag kan få tag på, med så få begränsningar som möjligt. För att säkerställa att vi har tillräckligt med tid för att göra de sista finjusteringarna och de små viktiga detaljerna som vi gillar att göra, väljer vi att ha en liten restaurang med högst 16 gäster per kväll, säger Stefan.

På så vis vill han skapa en mysig, professionell och avslappnad atmosfär. Det ska kännas som att gå hem till en vän, men lika lyxigt som att besöka sin favoritrestaurang.

– Counter dining är ett koncept som jag alltid har uppskattat. Att ha full utsikt över köket är som att befinna sig mitt i en liveshow. Det känns levande, och för den som är intresserad av att äta eller laga mat blir det mer som en upplevelse än bara en måltid. 

Gästerna, max 16 per kväll, sitter på första parkett när maten tillagas. Foto: Jack Törnqvist

Vad är dina planer för Essence framöver? 
– Mina planer är desamma som de alltid varit. Jag vill laga det jag älskar att laga, ha roligt och njuta av mitt arbete. Om jag fokuserar på att ha nöjda gäster, en fullbokad restaurang och fantastisk mat, tror jag att framtiden kommer att sköta sig själv, säger Stefan.