Stjärtilleriet serverar flytande omakase: "Vill göra det enkelt för våra gäster"

Under valven vid Armémuseum hittas inte bara Restaurang Artilleriet, utan även den stökiga lillasystern och cocktailbaren Stjärtilleriet. Själva beskriver de sig som Östermalms oallvarligaste cocktailbar, men den som har varit här vet att en stor dos experimentlusta hos bartendrarna resulterar i spännande, prisbelönta drinkar på menyn. Utöver deras vanliga meny, hur vanlig den nu är, serverar de även en cocktail-omakase. Thatsup har testat omakasen tillsammans med sitt community av ambassadörer.

“En smakmässigt laglös zon där varenda komponent slåss för att vara längst fram i  smakbilden”, så beskriver Stjärtilleriet själva sin cocktailmeny. För den som vill ha hela Stjärtilleriet-upplevelsen har de tagit fram en cocktail-omakase om ungefär åtta serveringar.

Menyn presenterar ett antal drinkar som barteamet på fyra personer, bestående av bland andra Hugo Örn och Fredrik Degen, har tagit fram tillsammans. Här blandar de drinkar med namn som Is this what seacucumber tastes like, Melting thai curry och Moldy ramos gin fis, där varje drink har timmar (och ibland månader) av arbete bakom sig innan smakerna sitter som gänget vill. Alla cocktails har sin egen karaktär, men gemensamt för dem alla är att de sticker ut från vad man vanligtvis förväntar sig av ett barbesök. Exempelvis görs den sistnämnda, för att bara nämna en, med göteborgsk gin, bergamott,  blåmögelost, citronmeliss och äggvita.

Oväntade inslag hör till vanligheterna på Stjärtilleriet.

Tanken med omakasen är att man ska få en helhetsbild av hantverket på Stjärtilleriet, och den består av åtta mindre drinkar. Tillsammans med vårt ambassadörscommunity bestående av foodies som delar med sig av sina restaurangupplevelser på Thatsup, fick vi smaka på omakasen.

Stjärtilleriets Hugo Örn och Fredrik Degen.

– Vi har en väldigt varierad meny som byts ut ganska ofta, så med omakasen vill vi göra det enkelt för våra gäster att smaka på alla drinkar. På så vis får gästerna ut så mycket från deras vistelse som möjligt – en drinkkväll till hundra procent, säger Hugo Örn, barchef på Stjärtilleriet.

Hur tänker ni när ni skapar menyn?
– Ingenting alls! Vi försöker, men det går inte, haha, säger Hugo.

I mitten står drinkarnas namn, och på sidorna listas spritsorter och drinkar. 

Omakase-menyn presenteras i ett sigillförseglat brev, med drinkarnas namn i mitten av pappret och smaker och spritsorter listade på sidorna. Några sattes direkt, medan andra smakkombinationer var mer oväntade – men alla lika uppskattade.

Nya och gamla vänner träffas genom Thatsups ambassadörsevent.

Efter en uppskattad drinkprovning, där många av ambassadörerna uttryckte att de ville komma tillbaka, fortsatte kvällen med bartenderskola, gnuggisar och hotshots. På frågan om vad som är bäst med att vara ambassadör svarar Birgitta Burman:

– Jag har fått flera nya vänner, och våra ambassadörsevent brukar vara fantastiska! Genom Thatsup är jag också uppdaterad på vad som händer både i matbranschen och kring olika event. Jag har lärt mig så mycket och mina vänner kollar ofta med mig om det senaste i krogbranschen, säger Birgitta Burman, som har varit ambassadör sedan 2019.

Cocktail-omakasen är tillgänglig alla dagar Stjärtilleriet håller öppet, sommartid dock bara helger efter klockan 21.

Läs mer om eventet och spana in ambassadörernas recensioner här. Vill du boka omakasen kan du göra det här.