Stockholm ändrar reglerna för stans food trucks

Stockholm stad ändrar nu reglerna för alla food trucks. Hittills har det varit förbjudet att stå i city under kvällarna, men nu kommer det inte längre att vara ett problem. Även reglerna kring öppettider slopas, enligt DN.
– Jag är jätteglad, jag har drivit den här frågan i tio år. Det är ett steg mot en mer levande och tryggare stad, med fler ögon ute på gatorna, säger stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) till tidningen.

Coronakrisen fortsätter att djupna och stadens verksamheter kämpar för sin överlevnad. Sedan tidigare har Stockholm stad bland annat tillåtit restauranger att öppna uteserveringarna tidigare än vanligt, och nu tar man till åtgärder för att hjälpa Stockholms food trucks. Bland annat kommer det bli möjligt att söka tillstånd för en food truck för bara en månads tid, vilket underlättar för de verksamheter som har sin food truck vid sidan om, under exempelvis sommaren. Tidigare har man varit tvungen att söka tillstånd för tre månader.

Läs mer: Guiden till Stockholms bästa food trucks

De övriga förändringarna innebär i korthet att tiden som en food truck får stå på samma plats förlängs från 3 till 4 timmar. Tidigare fick de bara hålla öppet fram till midnatt, men nu förlängs tillstånden och gäller från klockan 06 till klockan 04. Stockholm stad har även i dialog med polisen tagit fram platser i city som upplevs som otrygga under kvällstid, men där food trucks nu blir tillåtna att stå från klockan 21. Det gäller bland annat Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan och Klarabergsviadukten. Tidigare har dessa platser varit förbjudna att stå på.

– Ju färre regler vi har för foodtruckarna, desto enklare blir det för dem, säger Jonas Naddebo till DN.

En plats som däremot fortfarande är förbjuden är Rålambshovsparken. Anledningen är att utryckningsfordon haft problem att komma fram. Däremot är det tillåtet för food trucks att stå vid Rålambshovsleden utanför parken.