Svenska Brasserier får tillökning – öppnar Café Klotet 2024

I februari 2024 får nyöppnade Gondolen en granne i form av restaurangen och baren Café Klotet Bakom satsningen står krogkoncernen Svenska Brasserier.

I höstas öppnade Gondolen igen efter att ha varit stängt sedan 2020. Nu presenterar Svenska Brasserier nysatsningen Café Klotet i samma område. Menyn blir en klassisk sådan med förrätter, varmrätter och efterrätter som beskrivs som rustika och lekfulla.

Köksmästare på Café Klotet blir Louise Phalén, som närmast kommer från vinbaren Grus Grus. Doris Charapkina från Schmaltz tar rollen som chefssommelier och driftchef. Namnet Klotet är lånat från föregångaren som låg på Klotgränd nedanför Katarinahuset åren 1877–1935.

Interiören är ritad av inredningsarkitekterna Ellen Nyqvist och Louise Tungården som även gjort inredningen på närliggande Riche Fenix med tanken att passa den vana restaurangpubliken lika väl som den kräsne bargästen. Restaurangen har fått exempelvis fått sitt eget bord, det så kallade Klotet-bordet – en stor, öppen cirkel som tar plats i mitten av restaurangen.

– Det känns jättekul att vi snart öppnar ytterligare en restaurang på Södermalm. Louise och Doris är nyckelpersoner i vår nya satsning och deras kreativitet har resulterat i många spännande idéer som vi tar med oss in i konceptet. Vår vision är att skapa en restaurang präglad av såväl lekfullhet som trygghet, med en enklare meny, vilket skapar en intressant kontrast och kompletterar Gondolens klassiska elegans, säger Matilda Jackson, projektägare för Café Klotet, i ett pressmeddelande.

Café Klotet öppnar den 20 februari 2024.