Svenskarnas gamla foton ges nytt liv på Fotografiska

Den 23 november slår Google och Fotografiska upp dörrarna till Re:Collection Gallery – en utställning skapad av allmänheten. Svenska folket bjuds in att hylla sina närstående genom att skicka in gamla, analoga foton och på så vis få chansen att ställa ut dem i ett eget galleri på Fotografiska i Stockholm. De första att ställa ut gamla foton är artisterna Rebecca och Fiona.

Nära nio av tio svenskar (86 procent) har gamla, framkallade foton, enligt en ny undersökning från Google. Bland de som har framkallade foton själva eller inom familjen är det fler än var femte svensk (21 procent) som har över 1 000 analoga foton undanlagda. Med öppningen av utställningen vill Google och Fotografiska ge dessa foton nytt liv.

- Genom Re:Collection Gallery ställer vi ut fotografier digitalt från privatpersoner som bär gamla minnen och nya berättelser. Som en inkluderande mötesplats för hela Sverige vill vi inspirera allmänheten och hoppas kunna föra fram många unika och rörande historier de kommande veckorna, säger Karl Skoog, marknadschef på Fotografiska.

Vem som helst kan ansöka om att få ställa ut sina foton genom att lägga upp en analog bild på Instagram och tagga med #recollectionbygoogle. Fotografiska väljer sedan vilka foton som ska ställas ut och varje person får en egen tidsslott i galleriet då bara deras foton visas för allmänheten. Alla foton som ställs ut omvandlas till digitalt format med hjälp av Googles nya app Google PhotoScan.

- Intresset för analoga bilder idag är stort och det känns kul att kunna använda ny teknik för att bevara äldre foton och dessutom göra det i ett förbättrat skick digitalt. Med Google PhotoScan kan fler historier och minnen leva vidare från en generation till en annan, säger Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google i Norden.