Svenskt Tenn öppnar café vägg i vägg

Svenskt Tenn blir med nytt café på Strandvägen. Öppningen av caféet sker under senhösten 2022. Caféet är framtaget tillsammans med Petter Nilsson, grundare och ägare av Restaurang Petri. Tillsammans har de tagit fram ett antal hantverksmässigt skapade smårätter som kommer att serveras till frukost, lunch och middag.

Sedan Svenskt Tenn tagit över Malmstensbutikens tidigare lokaler vägg i vägg har flera undrat vad som legat i görningen. Nu står det klart. Svenskt Tenn utökar sin butik med ett café. Just nu pågår en omfattande renovering av de båda lokalerna, delvis för att anpassa ytorna men inte minst för att kunna rymma Svenskt Tenns nya café.

Till detta har man anlitat restauratören Petter Nilsson som ligger bakom fine dining-restaurangen Petri, vars koncept är baserat på ett kreativt förhållningssätt till ekologiska och närproducerade livsmedelsråvaror som alltid serveras i symbios med dryck. Den gemensamma faktorn är kärleken till kreativiteten, hantverket och hållbarheten i alla led – vilket passar väl ihop med Svenskt Tenns traditioner.

– Till serveringen på Svenskt Tenn har vi arbetat fram vår version av en svensk Bento baserad på samma förhållningssätt som på restaurang Petri, men i ett enklare format. Vi väljer företrädesvis att arbeta med produkter från växtriket, ibland i helt vegetariska rätter och ibland med inblandning av fisk, skaldjur eller animalier. Utifrån det skapar vi en meny med variation där man ska kunna kombinera sin egen måltid, efter lust, aptit och behov, säger Petter Nilsson i ett pressmeddelande.

Det nya caféet kommer ligga i markplan med tanken att det ska medföra en naturlig ruljangs bland butikens och caféets besökare och gäster. Hit går man för att ta en välbehövd paus, för en kopp kaffe, ett glas vin eller för att beställa med sig lunch.

– Petter Nilsson och restaurang Petri har en fingertoppskänsla och ett sätt att se på sitt hantverk som skiljer sig från mängden. Petter värnar om helheten och är, liksom Estrid Ericson, alltid närvarande i detaljerna. Detta är en av anledningarna till att vi valde att samarbete med honom för utveckla den nya serveringen på Svenskt Tenn. Ambitionen är att caféet och dess meny skall hålla samma höga kvalité, med omsorg för det närodlade, som butiken gjort i snart 100 år, säger Maria Veerasamy, vd, Svenskt Tenn.