Thrillersuccén The Silence visas på Stockholm filmfestival

Den tyska regissören Baran bo Odar besöker just nu Stockholm med den obehagliga samtidsthrillern The Silence. Regissören har ännu bara hunnit göra två långfilmer, men jämförs redan med Alfred Hitchcock och den holländska Spoorloos-regissören tillika thrillergeniet George Sluizer.
- Jag tror att alla människor har en mörk och en ljus sida, jag läste Brott och straff när jag var tolv år och även om jag var alldeles för ung så fångades jag av karaktärerna. När jag var liten var jag också väldigt fascinerad av gangsters och jag läste väldigt mycket böcker om seriemördare, kanske inte bara för att jag tyckte att de var tuffa utan framförallt eftersom det var så fascinerande att de lyckades leva normala liv vid sidan om kriminaliteten, säger Baran bo Odar.


The Silence är berättelsen om två män som våldtar och mördar en flicka utanför en tysk småstad, bara för att sedan återgå till att leva helt vanliga liv, den ena som framgångsrik arkitekt, den andra som ensam fastighetsskötare. 23 år senare försvinner ytterligare en flicka i samma ålder på precis samma vis, och alla inblandade tvingas möta sitt förflutna igen.
- Jag tror inte på monster, jag tror inte att det finns onda människor. Vi tyskar har tvingats inse att alla hemskheter som skedde under naziregimen inte var ett monsters verk, Hitler var en människa, vilket gör det ännu hemskare eftersom man tvingas fundera över hur en vanlig människa kunde förvandlas och göra något sådant, säger Baran bo Odar.

The Silence visas I tävlingssektionen på Stockholms filmfestival
Måndagen 22/11, 18.30, Sturebiografen
Lördagen 27/11, 16.30, Sagabiografen