Träffa Right Livelihood-pristagaren Aminatou Haidar

Träffa Right Livelihood-pristagaren Aminatou Haidar

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Aminatou Haidar är en av fyra som tilldelas 2019 års Right Livelihood-pris, kallat ”Alternativa Nobelpriset”, med motiveringen: ”För sin orubbliga ickevåldskamp för självständighet och rättvisa åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”. 142 kandidater från 59 länder var nominerade. Aminatou Haidar kommer till Stockholm för prisutdelningen den 4 december.

Redan som 17-åring tillfångatogs Aminatou Haidar av marockansk polis efter en fredlig demonstration med hundratals västsaharier i samband med att en FN-delegation skulle besöka ockuperade Västsahara. Hon har vigt sitt vuxna liv åt att kämpa för västsahariernas rätt till självständighet från Marocko. Hon har riskerat sitt liv, torterats och suttit flera år i marockanska fängelser för sin outtröttliga kamp för fred, vilken även gjort att hon kallats ”Västsaharas Gandhi”.

Program
14.30: Kaffe eller te med lussebulle i Bagdad café
15.00: Anna Roxvall, frilansjournalist och författare till boken ”Västsahara inifrån: Att svika ett folk”, intervjuar Aminatou Haidar, som talar franska och översätts till svenska.
16.00: Samtal med riksdagsledamöterna Björn Petersson (S) och Lotta Johnsson Fornarve (V) som nyligen har besökt de västsahariska flyktinglägren i Algeriet och det befriade Västsahara. Därefter inbjuds publiken att ställa frågor och betrakta en fotoutställning.

Välkommen att fira första advent genom att möta en människorättskämpe utöver det vanliga!

Information
Visa på karta
  • Datum
    1 dec. 2019
Pris
Gratis
Facebook-event