Yankeefeber

Som inbiten Stockholmare påminns man ofta av hur lyckligt lottad man är med huvudstadens breda utbud av internationell mat och inredning. Se till stans uppsjö av cafén, krogar och butiker. Redaktionens senaste fäbless stavas U-S-A. På kontoret råder en påtaglig vinteråkomma - Yankeefebern.

Efter höstens thaiberoende, ekofanatism och piri piri-dekadens har turen nu kommit till det lovande landet i väst. Som tur är behöver vi stockholmare inte göra en transatlantisk resa för att uppleva den amerikanska bageln, våfflan, hamburgaren och revbensspjällen. Här listar vi 5 yankee lovers som erbjuder det bästa av de amerikanska traditionerna.


1. Lexington, Birger Jarlsg.25 & NK Inredning

Blått, vitt och rött är färgerna som regerar här och New England-vågen tycks aldrig ebba ut. Denna inredningsstil har snarare kommit att bli en niche i sig och American Classics förknippas alltoftare med märket Lexington. Redaktionen är hur som stora fans av detta märke som för tankarna till soldränkta rum på landet.

2. Bagel Street - Kungsg. 35, S:t Eriksg. 80 & Västgötag. 23
Bagelns intåg på den svenska marknaden tog sin lilla tid men nu är den här. Efter paninivågen nu ebbat ut, har ställen som Bagel Street sett till att etablera den variationsrika matbullen. Här serveras den både varm och kall, med pesto, lax och Kalles kaviar. Glöm inte att smaka Bagel Streets efterrättsbagel.


Gemytlig och stilren inredning på Bagel Street i Vasastan.

3. Saddle & Sabre Saloon & Steakhouse - Tegnérg. 9
Saloonens återkomst är ett faktum med Saddle & Sabre på Tegnérgatan 9. Amerikanska västern möter träinteriör med ett av de bästa whiskeysortimenten i den här delen av stan. Generösa portioner serveras i sann yankee-anda.


Saloon-känslan är påtaglig på Saddle & Sabre på Tegnérgatan.

4. Vassa Eggen Steak House - Birger Jarlsg. 29
Visst klarade Vassa Eggen av att gå från finsmakarkrog till steakhouse utan att för den delen förlora sin cool. Populärare än någonsin - med osande steaks vid middagstid som inpå småtimmarna avlöses av flådiga cocktails och bärs. Det här är subtil yankeefeber, för Vassa kunde knappast bli mer stockholmskt.


Kontemporär inredning gör Vassa Eggen till en subtil Yankee lover.


5. 6/5/4 - Nytorgsg. 27
Känn vibbarna av den amerikanska västkusten på 6/5/4 som gör Sofos kvarter om aningen lite mer strandhippa. Här finner du strandromantiska plagg, urbana märken, surfingbrädor och café - allt under ett och samma tak. Låt tonerna till 'California Girls' med Katy Perry ta dig till de rätta breddgraderna, för på 6/5/4 kan de i alla fall hjälpa dig med outfiten.


Butik och café under ett och samma tak på 6/5/4.

6. Mississippi Inn - Nytorgsgatan 33

Söder i en amerikansk bemärkelse. När Mississippi står för matlagningen osar kryddiga toner ikapp med söderns förkärlek för barbeque och steak. Har fått hyfsade recensioner och utan tvekan en restaurang att ge chansen om man är ute efter amerikanskt.

Om du klarar att äta upp Mississippi Inns trippelburgare så lovar restaurangen att föreviga ditt namn på 'hall of fame'.

7. Albert & Jack's - Engelbrektsg. 3, Fredsg. 6 & Skeppsbron 24

Visst kan man vara Yankee lover utan att för den delen vifta med amerikanska flaggan utanför. Ta Albert & Jack's till exempel, en kvalitativ delikedja som serverar riktiga märkesbagles. Det får man nog allt kalla dem, eftersom bagaren bakom Cinnamon Raisin och Pope Seed är självaste Håkan Johansson från bagerilandslaget.

Rykande färskt bröd på Albert & Jack's.