Gin

Recept Belmont - Gin, grädde & grenadine - Gräddigt behöver inte vara barnsligt

En vanlig tro är att allt med mjölk och/eller grädde som ingrediens är "tjejigt", söt och ganska barnsligt. Jag ska inte säga att det inte stämmer men först vill jag säga att kategorisera dryck i feminint eller maskulint är något som inte ska göras. Alla har olika smakpreferenser och det har inget att göra med vilket kön du har. Att drinkarna kan vara söta och lättdruckna är en annan femma, vi har ju under flera år druckit tex Rosa Pantern, White russian (som är såååå gott) och mängder av andra drinkar. Men idag ska jag visa upp en riktigt bra drink på gin, grädde och grenadine. Glöm inte att kolla inlägget om sockerlager om du inte vet hur man gör grenadine.

 

Belmont - Harry Craddock 1930 Savoy

  • 50 ml gin
  • 30 ml grädde
  • 20 ml grenadine
  • riven muskot

 

 

Börja med att plocka fram gin (valfri), grädde och grenadine.

 

 

Blanda gin, grädde och grenadine i den lilla delan av shakern.

 

 

Plocka fram din is och fyll på ordentligt. Slå ihop din shaker och skaka ordentligt. När du skakat klart sila då upp i ett kyllt cocktailglas och riv lite muskot på toppen.

 

Belmont är en riktigt riktigt bra drink. Tydligt gin och känsla av sprit men samtidigt fantastiskt krämig och fruktig. Detta är absolut inte en sötslisklig milkshake utan är väldigt vuxen cocktail som i sin enkelhet är väldigt komplex. Testa!

Tack för att du läste! ses snart

Ladda ner receptet, skriv ut och gör din egna receptbok hemma.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Bordeaux - Cognac, Rom, Gin - Frankrike

Inlägget har skrivits över flera dagar.

 

Jag är absolut en morgon människa, aldrig haft några problem att gå upp tidigt, vaknar på 1 minut och redo för dagen. Jag som jobbar en hel del natt och är hemma i säng kring 1-2 på natten går upp mellan 8-9 varje morgon för att ta en promenad med mina hundar. Det är lite som meditation för mig.

Imorse (måndag 17/9) ringde klockan 04:00. Det är tidigt, osunt tidigt. Men belöningen för denna prestation var inte av en sämre rang. Flyget från Arlanda lämnade 06:20 mot Bordeaux, Frankrike. På dagens agenda står det besök hos Pierre Ferrand, ett exceptionellt Cognac hus. Även Rom från Plantation och Citadel Gin.

Dagen var lång men otroligt innehållsrik. Efter en ca timmes bilfärd från Bordeauxs flygplats kom vi fram till Chateau Bonnet där vi välkomnades fantastiskt och det var uppdukat med lunch, vin och öl. Sedan hoppade vi in i bilen och åkte mot destilliriet. Vackert belägna vita stenhus, rustikt byggda men med en otroligt elegans visades upp bland mängder av vinrankor, det är skördetid nu så det var ganska tomt på folk men det är rätt skönt att slippa massa buller och bånk.

Här fick vi en genomgående föreläsning om allt om Cognac, smakade mändger av fenomenal sprit och bara insöp den fantastiska atmosfären. Varje Cognacs hus har ett speciellt litet rum i sina källare som kallas Paradis, där har man sparat olika årgångar som har speciella värden. Det kan vara "den första" av något, den kan vara 40-50 år gamal osv. Där fick vi bland annat smaka på en Cognac från 1973, det är något magiskt med det kan jag säga.

Vidare fortsatte dagen med en kort biltur till Plantation Rum's lagerlokal. Doften som möter dig när du går in genom de stora dörrarna är helt galen. En sekund efter att vi blivit välkomna berättades det att "taste whatever you want"... Ow my god!! Skoja inte att man blir bortskämd.

Dagen avslutades i byn med middag och mängder av skratt. Alla var väldigt trötta så det blev en tidig kväll. Tisdag 18/9 ringde klockan 08:00, jävlar va skönt det var att ta igen lite sömn. Frukosten stod uppdukad med gott bröd, härliga pålägg, kaffe, yoghurt och juice. Idag stod Citadelle Gin på agendan, en grym gin som har 19 botaniker (kryddor) och man gör även en lagrad gin vilket inte är super vanligt. Man använder använda Cognacs fat till lagring vilket ger en cool nyans.

Jag vill verkligen tacka Spring Wine, Pierre Ferrand, Plantation & Citadelle för denna otroliga resa. Stort tack till Karl, Tony och Anna för att ha arrangerat detta, ni har varit absolut fantastiska. Har du chansen, plocka upp dessa produkter, åk ner till Cognac och besök denna pärla. Du kommer inte bli besviken.

TACK - och tack för att du läste.

 

Foodtail - Food + Cocktail - Mat och Cocktail i kombination - Inspirationssöndag

Jag älskar drinkar. Men jag älskar verkligen mat också. När jag startade Penny & Bill ville jag hitta en gren i vårt DNA-träd som skulle vara annorlunda. Vi är så otroligt bortskämda med grymma barer i Sverige vilket gör det svårare att stå ut och nå igenom som något annat. Jag har sett försök till att kombinera mat & cocktail men inget som har varit helhjärtat eller inbundet i vad etablisimanget faktiskt gör. Här kände jag att det skulle kunna vara intressant och en utmaning.

 

Göscevice med spritärta, isört, ringblomma

tillsammans med

Floresta - Grand Cru riesling, Novo Fogo cachaca, gentian, isörtsstam, honung,
ingefära, lavandel, citrus - färgas med rödbeta.

 

För att göra det enkelt att förstå vad det handlar om så är det att smakmässigt kombinera mat och dryck. Precis som att rekommendera ett glas vin till en maträtt, en öl, ett glas portvin eller vad som. Det fantastiska med cocktails är att du kan gå in och skruva på mängder av nyanser som du inte kan göra med tex vin. Det är otroligt kul, väldigt svårt men utvecklande som tusan.

 

Makrill grillas på kolgrilled med färskt enbärsris,
serveras med ämnesgurka och grillad citron

tillsammans med

Otto's Journey - Brooklyn gin, Otto's rose vermouth, Del Maguey Mezcal,
Chartreuse, lemon husk, orange bitter

 

Kokosglass, blåbär, bärkompott, frystorkade blåbär, maräng

tillsammans med

Coopers Punch - Highland Park single malt, overproof rum, port wine, chai tea,
lime, blackberry, p&b bitter, nutmeg

 

Bilder, mat, cocktails - Vad mer behövs för en söndag? Ses snart.

Bildskön måndag - Inspiration, Drinkar, Fotografi

Nu har vi hunnit fotografera ännu fler drinkar. Överst visas Warwick Valley - Brooklyn gin, Italicus rosolio de bergamotto, Rinamato white americano, lime sherbet, kaffir lime. En tydligt Sour med super frescha citrus toner, lätt kryddigthet och intressant doft av kaffir lime.

 

 

Coopers Punch - Highland Park single malt 12y, overproof rum, port wine,
blackberry, chai tea, nutmeg, p&b bitter

 

 

Rebel Yell - P&B house blended whiskey, Mancino rosso, Champagne, Fernet Branca, muscovado, cloves, saline solution, p&b bitter

 

 

Bring your A game - Kosque aged gin, Ocho Tequila reposado, Cynar,
timut pepper, p&b bitter

 

Tack för att du läste. Om du undrar något tveka inte att skriva.

Recept Hanky Panky - The American Bar, Gin & Fernet Branca

Hanky Panky skapades 1925 på The American Bar, Savoy Hotel av dåvarande bar chefen Ada Coleman. Här en en historia berättad av Ada om hur drinken kom till:

Charles Hawtrey, var en av det bästa kritekerna gällande cocktails jag kände. Många gångar kom han sent till baren efter en lång arbetsdag och sa "Coley, jag är skittrött. Ge mig något med lite sting i". Jag hade alltid honom i bakhuvudet när jag skapade och exprimenterade med nya drinkar. Nästkommande gång han besökte baren sa jag att jag hade en ny drink för honom. Han smakade, drack hela glaset och utbrast i glädje, "By Jove, That is the real hanky-panky!". Sen den gången har jag kallat drinken vid det namnet.

I skrivande stund sitter jag själv och sipar på drinken, Apelsinen ger en trevlig inbjudan som sen övergår i en kraftig gin smak som vattnas ner av kryddigt starkvin och sen kommer Fernet Branca som gör sig märkbar. Ett riktigt kryddigt och bittert avslut som är absolut skitgott. För dig som tycker om drinkar som Dry Martini eller Manhattan, alltså tydlig spritsmak och inte har något emot lite bitterhet och kryddighet är denna självklar. Det är även en av få drinkar som använder Fernet Branca på ett exeptionellt bra sätt. Tre stycken ingredienser, alla går att hitta på Systembolget, välj Gin efter eget tycke.

  • 50 ml gin
  • 25 ml söt vermouth (Martini Rosso, Mancino Rosso)
  • 3 droppar Fernet Branca

 

Börja med att plocka fram Gin, söt vermouth och Fernet Branca. Här visar jag även mina redskap (vänster) men har du inte hunnit eller vet var du ska hitta bra barverktyg kan jag rekommendera att kolla in på https://www.cervera.se/produkter/. Annars kommer det gå fint med ett vanligt glas, en längre sked att röra med och hålla emot isen och mäta med ett vanligt köksmått.

 

 

Fernet Branca är starkt och i denna drink lätt att överdosera. Börja med att få rätt mängd innan du blandar det andra. Jag använder min sked och häller halva skeded.

 

 

Jag blandar sen ner vermouth och sist gin för att sedan slå på massa is. Sjävklart använder jag hemmagjord is! Har du missat hur du gör? Kolla tidigare inlägg. För att slå sönder de stora isbitarna använder jag baksidan på skeded. När du rör en drink vill du ha maximal kontakt mellan is och vätska, därför slår jag sönder isbiten.

 

 

Sen häller jag upp i mitt kylda cocktailglas, pressar ut apelsinoljan ur skalet över drinken, garnerar med ett körsbär och sen är det bara att hoppa ner i glaset.

 

 

Tack för att du läste! Undrar du något så tveka inte på att skriva, njuta av drinken.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.