Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Jag blev så fruktansvärt ledsen och arg när jag läste tidningen igår. Tydligen har någon anmält den butiksinnehavare på Drottninggatan vars film är det enda visuellt beständiga vittnesmål som finns av terrorattacken för några veckor sedan. Anmälan är för att kameraövervakning inte är tillåten utan Länsstyrelsens uttalade tillstånd. Ett sådant tillstånd är inte helt enkelt att få. Inte ens inne i ditt hus får du sätta upp en kamera kopplad till ditt larm hur som helst; de måste alltid vara riktade så att de inte kan föreviga någon utanför - även om de står på din tomt.

Framtidsdystopin 1984, skriven av George Orwell har ju gett upphov till att ett videoövervakat samhälle benämns Storebrorssamhälle efter diktatorn "Storebror" i den fiktiva stat Oceanien som boken utspelar sig i. Kanske har några av er läst den? Ett storeborssamhälle utmålas ju sedan oftast som skrämmande och otäckt då den personliga integriteten och medborgarnas anonymitet och privatliv försvinner.

Själv är jag av rakt motsatt åsikt. Jag ser bara fördelar med ökad övervakning. Vi kan inte längre låtsas att vi lever i en oskyldig värld där man kan förvänta sig att alla individer kan skilja på rätt och fel - måttstocken är inte densamma för alla och ser man till extremister såsom IS så anser de ju faktiskt att de enda lagar som finns och någonsin kan finnas är de skapade av gud. Samhällets författade lagar är i deras ögon jämställt med toalettpapper. Kriminaliteten har överlag blivit råare och framförallt synligare. Man brukar ju populärt säga "frihet under ansvar" - bevisligen klarar samhället inte av detta. Visst, som alltid på grund av några rötägg - de flesta av oss sköter oss ju faktiskt.

Hade jag hållt på med något fuffens eller hade något att dölja hade jag säkert också varit emot kameraövervakning men eftersom jag inte har det så säger jag bara - kör! Brottslingar blir lättare att spåra och utredningar om olika typer av incidenter underlättas. Som privatperson eller företagare tycker jag du borde ha all rätt att få övervaka dina tillgångar och värna om din egen säkerhet. Sen tycker jag att polis borde beredas möjlighet att bevaka gator och torg i betydligt större utsträckning - självklart i huvudsak med lokal närvaro men också via TV-övervakning. Jag tror det skulle ha en stort avskräckande effekt.

Med detta inte sagt att jag tycker att det bör finnas ett regelverk för hur den här typen av information ska hanteras men så länge den har till syfte att skydda personer och egendom ser jag inte problemet. Jag menar - idag övervakas du på banken, när du kör bil, i tunnelbanan och på en hel del andra ställen där man fått tillstånd att övervaka. Vad är skillnaden?

Vad tycker du om detta?

Kram M

...jag vaknar upp med halsont. Typiskt! Kände faktiskt att det var någonting på G redan på flyget hem från Spanien och har känt mig lite halvt under ytan sen dess. Kanske lika bra att det bröt ut så att jag får en chans att snabbt bli kvitt det. Sedan jag tog bort mina halsmandlar för ungefär 20 år sedan har jag i princip aldrig ont i halsen och även nu är det ganska lindrigt så om ett par koppar te så är jag nog redo att möta även denna söndag!

Har förresten hittat en ny TV-serie jag gillar; The Arrangement. Påminner en hel del om Famous in Love (för er som sett den) men denna är lite vuxnare och mer spännande. Rekommenderas. Jag ska absolut plöja några avsnitt ikväll innan jag ploppar i mig två Vick's Nyquil (som jag förövrigt tycker borde säljas i Sverige också) och sover bort bassiluskerna!

Kram M

Innan semestern gjorde jag en plåtning med Linda Bengzting för hennes nya barnboksprojekt "Boxarn och Prinsessan". Förutom att plåta bilderna gjorde jag även Lindas hår och makeup - kul att kunna göra alla de olika delarna i en photoshoot! Jag hade dock bra hjälp av bokens förläggare Maria Amneteg som lånade uten en extra hand och arm för ljussättning. 

Boken är rikt illustrerad av Jojo Borg Larsson och bygger på berättelser Lindas själv hörde under sin barndom. Jag tycker det ska bli spännande att se och läsa det färdiga resultatet! Typsnittet i boken heter "Castledown" och är speciellt framtaget för att kunna läsas även av de med lässvårigheter.

Foto: Mats Carlsson

Foto: Mats Carlsson

Foto: Mats Carlsson

Läs mer, och se fler av mina bilder, på bokens officiella hemsida - klicka här så kommer du dit!

"Boxarn och prinsessan" släpps den 4:e maj 2017 - här kan du förbeställa ditt eget exemplar!

Kram M

En vecka kan ibland gå väldigt fort. Det här har varit just en sån. Men... även om tiden flugit iväg och vi har haft det bra så ska det bli skönt att komma hem.

Visst hade det varit skönt med ännu en vecka eller tio dagar men då hade jag hellre åkt lite längre bort och någonstans lite lugnare där det  lättare att flyta in i ett ordentligt semesterlunk. Gran Canaria är trevligt och solsäkert på behändigt avstånd men kan ibland kännas väldigt charterförstört. Men visst lär vi säkert åka tillbaka nångång men nästa destination blir en helt annan!

Kram M

Har hittat en ny restaurangfavorit i Playa del Inglés. Vi tänkte gå hit redan förra gången vi var här men då hann vi inte. Tidigare har vårt alltid lika självklara kort varit Samsara i Costa Meloneras. Dit ska vi i och för sig även denna resa men kul med nya ställen. Restaurangen jag tänkre på heter Fusion och ligger på Av. de Espana och serveras asiatisk fusion. Lokalerna är väl i grunden kanske inte de allra roligaste men de har ändå ansträngt sig för att få det att se schysst ut. Vi valde en blandad förrätt med smakprov av flera av de olika förrätterna. Absolut godast var tunna pannkakor med biff, grönsaker och en härlig smakrik sås. Även kycklingspetten var riktigt goda! Till varmrätt blev det en stir-fry med räkor - supergott! Bra restaurangtips om ni är i krokarna någon gång!

För var dag som vi är här har det blivit varmare och varmare. Idag var temperaturen uppe i 31 grader i skuggan men vi har ändå varit flitiga med dagliga powerwalks. Idag gick det lite långsammare dock, haha! Häromkvällen fick jag råpisk av Magnus i Air-Hockey, dagen efter gav jag igen så ikväll får det kanske bli "bäst av tre" - haha!

Kram M

Visar 1-5 av 2611