Det är helt sjukt vad det rapporteras om Japans kärnkraftverk här hemma. Snacka om överrapportering! Ibland med riktigt felaktiga uppgifter. Folk ylar i vild panik och tidningarna piskar upp ännu mer istället för att rapportera sakligt. Strålningsregn! Folk som dör! ARGH!

Så här...

- Är kärnkraftsolyckan allvarlig? Tja... ja. Självklart.

- Är den allvarligare än tsunamin? Nej!!! Över 5000 döda och massiva skador på infrastrukturen i landet. Tsunamin är mycket allvarligare!

- Kan det bli ett nytt Tjernobyl av det här? Nej!!!! Inte en chans. Lägg av!

- Kan detta nå Sverige? Ja, på sätt och vis. Vi har jävligt känslig utrustning som KANSKE kommer kunna mäta en liten, liten, liten, liten, liten, liten ökning utöver den naturliga bakgrundsstrålningen (c:a 3 millisievert/år). Så oroar du dig för strålning här i Sverige är du korkad. Nu har jag berättat för dig hur det ligger till... så lägg av med att vara korkad.

- "5 arbetare har dött och 22 är skadade". Jupp. Vi vet inte hur de dött. Sannolikheten att de dött av strålning är väldigt låg. Detta är alltså sedan jordbävningen, tsunamin och sedan haveriet. De har med största sannolikhet dött i en explosion eller i tsunamin. De skadade har råkat ut för en del annat. Några har exponerats för strålning, ingen sjuk av det dock, utan de har dekontaminerats. Mer info här.

- "Tänk om det blir som i Tjernobyl! Där kan man inte vara än idag!" - det där påståendet är min favorit. Helt felaktigt!!! Du kan faktiskt åka runt i Tjernobyl och Pripyat (evakuerade städer) under en hel dag och den strålningen du utsätts för under ditt turistande är densamma som du skulle få på ett tur- och returflyg till New York. Däremot så är det en dålig idé att kravla runt på kraftverkets sarkofag. Så ge fan i det.

Annan fakta är att det krävs minst 1000 millisievert (1 sievert) för att du ska få akut strålningssjuka. Det högsta uppmätta i Japan är 400 millisievert. och detta var i kraftverkets omedelbara närhet.

Det finns områden i Iran (Ramsar) med naturlig bakgrundsstrålning på upp till 260 millisievert. Detta påverkar inte alls de som bor där. Det är alltså lite mer än hälften än det högsta uppmätta utanför Fukushima-kraftverket. Naturligt förekommande. Chillpill, någon?

Så... ni vet. Ta det lugnt med domedagstankarna. Det är lugnt! Surfa runt lite på andra länders nyhetssiter så ser du att, visst, det hela är en nyhet, men ingen är i närheten av samma överrapportering som våra svenska cornflakepaketsjournalister ägnar sig åt.

Detta är ett lokalt problem som rör Japan. Även om det går riktigt illa så kommer det vara en väldigt liten bit land i anslutning till Fukushima som kommer påverkas på sikt.

Frågor på det? Inte? Skönt... kolla då in den här sköna filmen istället! Känn lugnet!

AB - 1 - 2 - DN - 1 - SvD - 1 - 2 - Exp - 1 - 2 - 3 -

Skriv en kommentar

Pezster 
· Svar till Björn

Hahahahahahaha... vilka jävla idioter!!!!

jävla idioter indeed!!!!

Pezster 
· Svar till Mobwoof

Riktigt ball när knäppgökar köpt på sig en massa jod. Pricken över i:et hade varit om det kommer in rapporter om folk som överdoserat jod.

Då ska jag skratta rått.

Jag är intresserad av vart i från du fått siffran om Irans strålning och under vilken tidsrymd det är. Har en liten dispyt med en vän och han påstår att det är per ÅR de har 260mSv i Iran medan 400mSv är per timme i Japan.

Pezster 
· Svar till Linda

Det är 400 mSv per timme i kraftverkets absoluta närhet.

Det är 260 mSv/år i Iran. Att jämföra med normal bakgrundsstrålning på ungefär 3mSv på andra ställen.

Alltså... för att förtydliga varför jag nämnde den siffran... det är alltså nästan 100 ggr högre än snittet i Iran och ändå ofarligt. Nog jag som slarvade med tydligheten.

Äntligen någon som är vettig och ser situationen för vad den är! Jag planerar fortfarande att åka till Japan ett år för utbytesstudier (Hiratsuka, ca 25 mil sydväst om Tokyo), även om jag håller ett öga på media (SvD och NHK) för att hålla mig uppdaterad. Hittills har inget hänt som avskräckt mig från att åka.

Det är onekligen intressant läsning att jämföra saklig n... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Pontus

Jag hade utan att blinka själv åkt till Japan redan nu. Det är ingen fara på taket.

Intressant hur alla klagat på Japan dock... de har gjort ett mycket bra jobb. Det börjar dock komma fram mer och mer nu.

Bra inlägg! Jösses folk är inte kloka.

Gillar den här bloggen från MIT NSE. Mycket lättförklarat för icke-fysiker.

mitnse.com/

Ja, jag är då säker för jag har jod i saltet, haha. Kom an bakgrundstrålning, kom an!

www.youtube.com/watch?v=2HA7TDk6t4Y
"Varje dag får jag ett nytt bevis, folk är idioter..."

Pezster 
· Svar till Daniel L

Det ligger något i det.

Hoppas det här gör att det blir billigare att flyga till asien nu, visserligen tror jag inte att jag kan komma så mycket mer billigt undan än 6500:- för min 2veckors flygstol ToR till Manila den sista juli...

Pezter jag tror du missar poängen.

3 reaktorer är i partiell härdsmälta utan kylning vilket gör att om de inte luckas lösa det den närmsta dagen lr två att samtliga reaktorer går in i total härsmälta.

På det har du att dessa reaktor kärl med största sanolikhet är skadade pga de explosioner som varit.

Så om det händer så är det redan mycket värre än tjernobyl d... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Christian

Hahaha... Christian. Så här... det du skriver är helt osannolikt. Vilken galen konspirationstidning har du fått de där idéerna ifrån?

"orsaka att stora delar av japan blir obrukbara om det vill sig illa"

Hahahahahahaha... skärp dig. Beskriv det scenariot för mig... snälla! LOL!

Jag tycker att Japan är stjärthål rent utrikespolitiskt, dom ger det långa fingret åt allt vad regler heter när deras version av kristendom/islam föreskriver att någon utrotningshotad arts pungkulor gör dig potent och gammal, men hoppas ändå att dom klarar sig.

Det luktar ganska överdrivet att hela landet kommer att bli en postapokalyptisk öken där bara kackerlackor, anaeroba bakteriefloror, främlingslegion... Visa hela »

@Linda.

400 mSv/h är siffrorna i Japan. Det är därför man går in och jobbar i 10-15 minuter och då t.ex usätts för strålning motsvarande 70-100 mSv. Under en kortare tidsrymd helt ok, men 400 mSV konstant vore inte så hälsosamt. Strålningen når inte så långt ifrån kärnkraftsverket. Det är partiklar som far upp i luften som är det som sprider radioaktiviteten.

Känns lite som när pressen piskade upp stämningen när svininfluensan gick. Jag har ärligt talat ingen koll på hur många som försöke övertala/hota mig till vaccinering. Glad att jag stod emot.
Vad skall vi kalla detta för? Kärnkraftspandemi?

LYSANDE inlagg (no pun intended). Tack!!

Kommentera