Jag har en vän som går till kiropraktorn. För det, enligt henne, hjälper.

En kollega gick även han till en kiropraktor. Det där hjälpte honom med. Eller gjorde det? Ständiga besök som pågick i flera år.

Förvånansvärt många går faktiskt till dessa clowner utan att reflektera över det.

Det roliga är att en behandling "hjälper", dvs smärtan/besvären kan minska... ett tag... och sedan är det dags för nya besök hos kvacksal... erhm... kiropraktorn. Ni ser mönstret här va? Guld värt. Perfekt med massor av återbesök med smärtlindring utan att det fungerar långsiktigt. Det var det här som till slut fick min kollega att gå till en riktig doktor, en ortoped, som sedan utredde hans rygg och därefter var det träning med sjukgymnast som gällde. Därefter hade han inte ont längre. Alls. Problemet löst.

Givetvis är kiroprakti en bluff. Deras "behandling" kan inte justera ben. Benen hålls på plats av diverse vävnader som muskler, senor och annat. De ploppar tillbaks. Tillfälligt kan kvacksalvaren säkert göra något så att det gör mindre ont, känns bättre etc men långsiktigt så kan en hög iller räkna ut att det där inte fungerar. Mer än för kiropraktorn som konstant kan hålla sin kalender fullbokad. Ka-tjing i kassan!

De har hittat på ett eget ord dessutom, subluxationer (felställningar i ryggraden), som är HELT utan vetenskaplig grund. Bara det där med egna hittepå-termer gör att det hela hamnar i samma fack som homeopati. Tjoff! In i pseudovetenskapsfacket så det ryker om det. En annan varningssignal är att det finns kiropraktorer ÖVERALLT! De är hur många som helst! Vad säger det dig?

Dessutom är det allt för många som får det värre av ett besök hos kiropraktorn (det finns MÅNGA klantskallar som knäcker ben därute!). Detta förklaras bort med massor av bullshitflumsnack och sedan skrivs du upp på en ny tid nästa vecka för att korrigera problemet. "Din kropp håller på att lära sig, så det är normalt att det gör lite ont just nu..." Pfffft...

Inte vid något tillfälle kan en kiropraktor hävda att deras "lära" är bättre än modern medicin. Inte vid ett enda! Slå upp det själv om du inte tror mig. Bara för att vara tydlig... kiropraktik är INTE vetenskaplig medicin. Tyvärr så hörde jag något snack om att det jobbas på att få till en högskoleutbildning inom detta i Sverige. Vilket innebär - för mig - att staten stödjer pseudovetenskap. Om du inte reagerar på detta kan jag berätta för dig att det är DÅLIGT!


Går du till en kiropraktor för att få en kortsiktig lindring så är det ditt beslut och dina pengar att kasta bort (men SPRING därifrån om du hör ord som sublaxtion och vitalism! Jag menar det.). Om du på fullt allvar tror att det är bättre med "kiropraktik" än att med hjälp av riktiga läkare och sjukgymnaster en gång för alla få bukt med dina problem så är du inte riktigt klok.

Morr.

Skriv en kommentar

Det närmaste en Kiropraktor jag har besökt har varit en polare som är 215 centimeter lång som har hissat upp mig hållandes bröstkorgen och sedan hoppat. Ruskigt skönt att knacka till lite kotor, men inget jag skulle lägga mer pengar på än ett fotbad eller en kopp te.

Staten stöder ju redan låtsasvetenskap (se genusteori)...

Hamnar naprapater i skottlinjen de också, eller menar du att de har mer belägg för sin behandlingsform?

Pezster 
· Svar till Carl

Har för mig att naprapater går på muskler etc innan de gör annat... men i stort sett är det samma.

Jag rekommenderar läkarbesök, ev specialistläkare sedan sjukgymnast med OMT-inriktning.

@Björn: Stöder är väl iofs en rejäl underdrift. Man använder sig ju praktiskt taget av "genusvetenskapens" obevisade teorier som bevis när man skapar nya lagar.

Förstår precis vad du menar och det du beskriver existerar i alldeles för stor utsträckning. Men..

Du generaliserar en hel del när du skriver att all kiropraktik baseras på pseudovetenskap och kvacksalveri.
Finns flera kiropraktorer som arbetar efter evidens och utredningen för en kiropraktorhögskola har inte som uppgift att legitimera kvacksalveri utan arbetar för at upprätta en modern utbildning inom manuella terapier liknande s... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Olle

Som alltid måste man tänka själv. Jag hade aldrig gått till en kiropraktor. Någonsin.

Det är upp till var och en. Givetvis.

Men att det är kvacksalveri bakom kiropraktik råder det inget som helst tvivel om. Att alla de som plöjt ned tid i sin utbildning gör motstånd och ska försvara/förnya konceptet är givet. Inga överraskningar där inte.

Så... nej. Fortfarande är det i klas... Visa hela »

Njaaaa...nu är du liiite väl gnällig ;)

När jag var 23 trillade jag i en bandy match lite olyckligt vilket resulterade i diskbråck (konstaterat av en läkare på MAS, eftersom jag fan inte kunde gå rak i ryggen).
Han tyckte inte det var nån idé att operera utan skickade mig till (hör o häpna) en kiropraktiker...tadaaaaa!
Efter ett 3 månader och 6 behandlingar (visserligen kombinerat med styrketräningspass... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Peter

Ska vi slå vad om att det var styrketräningen som hjälpte dig på sikt? ;)

Gnällig och gnällig. Jag är bara trött på pseudovetenskaper som eftersträvar legitimitet.

@Pezster

Tycker du sjukgymnastik är kvackeri? Ortopedi, neurologi, rehabilitering? Det är det en modern och vettig kiropraktor håller på med. Inte subluxationer, kalibreringar av nervsystem, somatiska sjukdomar och annan idioti!

Pezster 
· Svar till Olle

Läs om. Alla som kallar sig för kiropraktorer är kvackare.

Varför? Jo, för att de envisas med att kalla sig för just kiropraktorer. Vars grundlära innehöll allt det där tjafset du skrev.

Gör om! Sjukgymnastik är INTE kiropraktik... snyggt försök.

Pezter:
Men jösses. Har tjejen din lämnat dig för en kiropraktor eller?

För inte alltför längesen så innebar skolmedicin att man gjorde åderlåtning på folk, borrade i patienters skallar och mycket annat idiotiskt. Men den vetenskapliga metoden ledde till att det som inte fungerade sållades bort. Borde det inte fungera på samma sätt med kiropraktiken? Eller ska vi byta namn på skolmedicinen pga vad flummare... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Olle

Oh nej. Hon är smart så det är omöjligt.

När kiropraktiken kan bevisa saker och ting så kanske man kan slänga ett ben till dem.

Som det är nu är det ytterst tveksamt hur bra det är. Ryggslut och nacke kan man påvisa att det fungerar liiite men INTE lika bra som en behandling av riktiga doktorer.

Enkelt va?

Läs du på mer istället för att försvara något som inte kan fö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Olle

Förresten... jag funderar på att skriva ett inlägg om hur det är att ha en flickvän. Kan vara kul för dig att få reda på.

Fast inte om du är kiropraktor. Då kan vem som helst, när som helst ta henne från dig. Oball.

Kul en komiker!

Hört talas om multimodal behandlingsform?

Pezster 
· Svar till Olle

Nej. Inte alls. Är det något nytt spännande homeopat/kriopraktor-rön?

PS:
Inget ont om din flickvän men hon är ju ihop med en "bloggare"

Nej jag är inte kiropraktor

Pezster 
· Svar till Olle

Lol... jag bloggar på "spare time". Skulle INTE titulera mig som en bloggare lika mycket som det faktum att jag diskar disken skulle leda till att jag kallar mig för en diskare.

Testa igen. ;)

Du verkar ha en hel del "spare time" diskaren!

Multimodal behandling. Hört talas om det?

Pezster 
· Svar till Olle

Jaaaa.... ooooh.... det är jättesvårt att skriva saker! Det tar kanske lång tid för dig men inte för mig.

Problem att läsa svar idag?

Pezster 
· Svar till Olle

Olle... ge dig. Jag har tröttnat. Du vet... moving on?
Massposta ditt dravel någon annanstans.

Pezster 
· Svar till Olle

Olle... Ge dig. Du ligger i samma fack som religiösa och nej! Ni får inte komma till tals.

Pezster ar inte bloggare, han ar ju skribent! ;)

Kommentera