Hemma hos-känslan regerar på Kung Carls Bakficka

Kung Carls Bakficka har bytt koncept och höjt mysfaktorn flera snäpp. Konceptet Tre Rum & Kök flirtar vilt med tidigt 1900-tal och låter dig kliva in i ett riktigt "hem". Här ska gästerna trivas till hundra procent, säger krögaren Jan Andersson.

Avskalat, minimalistiskt och industrichict har stått sig starkt de senaste åren, men Kung Carls Bakficka har gjort tvärtom och satsat på traditionell hemma hos-känsla och klassiska rätter i retrotappning. Konceptet kallas Tre Rum & Kök.

- Vi flirtar med början av 1900-talet i både inredning och mat. Hotellet Kung Carl byggdes i slutet av 1800-talet och det här skulle kunna vara första hotellchefens våning, förklarar Jan Andersson.

Med hjälp av scenografen Lina Östlund har ägarna inrett flera rum för gästerna att umgås i. Köket och "skafferiet" pryds av grönsaker och konserver, salongen liknar den gamla lobbyn och här finns även vardagsrum, orangeri och ett bibliotek med gamla böcker på övervåningen.

- Salongen är lite softare, där kan man sitta i fåtöljen och även äta frukost, lunch och brunch, berättar krögaren.

En doldis på krogen är den bokningsbara takterrassen med egen balkong som är öppen under sommarhalvåret. Här finns plats för bufféer och fördrinkar, men det gäller att vara medveten om dess existens.

- Den är en hemlig oas, säger Jan Andersson.

Från middag till frukost à la Mat-Tina

Kvällstid serveras moderna varianter av gamla klassiker, såsom en biff rydberg i form av grillad amerikansk biff eller kalvschnitzel på grillad kalventrecote. Utöver brasserilunch och en välkänd brunch serveras även ett nytt frukostkoncept i samarbete med "Mat-Tina".

- Vi har fått jättebra respons från gästerna, det är lite annorlunda, säger Jan Andersson om frukostsamarbetet.

Att frukosten inte är så pass dyr som man skulle kunna förvänta sig förklarar han med att det inte ska vara någon "snobbfrukost". Det går inte heller att boka bord till den.

Själv tror sig krögaren se en trend bort från det avskalade och strikta krogstuket.

- Folk vill ha mysfaktorn och känna att de trivs. Vi är det lite skönare alternativet runt Stureplan, poängterar han.

Kung Carls Bakficka Tre Rum & Kök

Mer information: Kung Carls Bakficka