Kung Carl öppnar cocktailbar: "Vi vill lära svenskarna att kombinera mat och drinkar"

Stockholms äldsta hotell, Hotel Kung Carl, firar just nu 150 år med en nyinvigd cocktailbar som har flyttat in bredvid lobbyn. Här kan gästerna insupa den parisiska atmosfären och testa en ovanlig smakkombination, nämligen den mellan mat och sprit.
- Vi vill lära svenskarna att kombinera mat och drinkar; att kanske ta en cocktail istället för en dessert, berättar krögaren och delägaren Jan Andersson.

Kung Carl slog upp dörrarna vid Brunkebergs torg redan 1866, men sedan 1925 ligger hotellet intill Stureplan. Nyinvigda baren Kung Carls Bar – Sprit & Cocktails är placerad i ljusgården med 30 meter i takhöjd. Här samsas röda sammetsfåtöljer, kristallglas och ett stänk av ”Downtown Abbey”-känsla.

- Tanken är att skapa en salongskänsla som är hemtrevlig och vänlig. Det ska vara lite som Paris under tidigt 1900-tal, berättar Jan.

Men trots den klassiska touchen ska det inte kännas som att kliva in i ett museum.

- Vi har ena foten i dåtid och den andra i nutid. Musik- och matmässigt befinner vi oss i nutid. I baren jobbar vi med drinkar från olika decennier, bland annat gamla klassiker från 20-, 30- och 40-talet, men vi har även drinkar med exempelvis mycket färsk frukt och bär som är stora idag.

Utmärkande för barmenyn är den speciella kopplingen mellan mat och sprit, där smakerna paras ihop i olika menyförslag. Tanken är nämligen att gästerna ska kunna plocka ihop ett par mellanrätter och kombinera dem med passande drinkar i hel- eller halvstorlek.

- Drinkar är lättare än vin att anpassa smakmässigt eftersom man till exempel kan addera mer syra till en drink. Vin är ju redan ”smak- och färdigförpackat”, poängterar Jan.


Kung Carls Bar – Sprit & Cocktails

Drinkfyllt vattenhål
Konceptet ska erbjuda en oas vid Stureplan och locka såväl hotellgäster som folk utifrån. Framöver blir det bland annat fredags-AW och erbjudanden såsom blindprovningar, där gästerna får överraskas av drinkar och smaker. I det så kallade Skafferiet, som ligger mellan baren och restaurangen, kan sällskap även boka en egen tapasbuffé med vin. Sommartid går det att boka den dolda takterrassen med utsikt över takåsarna.

Och att baren nu har flyttat ut mer centralt i hotellet var på tiden menar Jan som berättar att responsen har varit positiv.

- Gästerna dras till baren, vi ser den tendensen på en gång. Det är lite som en hemmafest där alla hamnar i köket.


Skafferiet och takterrassen

Härom året renoverades även hotellkrogen Kung Carls Bakficka, som bytte koncept till "Tre rum & kök". Inspirationen hämtades från våningen som hotellets dåvarande ägarinna bodde i på 1920-talet. Läs mer om konceptet här: Hemma hos-känslan regerar på Kung Carls Bakficka.