Rymden - inte bara för miljonärer

På Spaceport America i New Mexico är man i full gång med planering av kommersiella rymdresor. En biljett beräknas kosta 200 000 dollar - 1,35 miljoner kronor. Givetvis är det inte meningen att just du ska åka, den tänkta kundkretsen är alla världens dollarmiljonärer.

I Sverige kör man åt samma åt håll. Christer Fuglesang ska inte få vara exklusiv. Spaceport Sweden väntas bli startklara 2012 och erbjuder då rymdresor för turister. Räkna dock inte med några billiga historier.

Trots den här pengahetsen finns ändå möjligheter. Tekniska museet bryr sig inte om vad din årsinkomst är - alla är välkomna. Redan idag kan du där uppleva rymden och det för en billig slant - tre tior. 4D-bion Cino4 visar filmen Rymdresan som tar dig med på en hisnande färd genom universum. Solar, planeter och hela galaxer hälsas på. Upplev universum med alla dina sinnen och glöm inte att museet har utfärdat en varning - för kolliderande asteroider.

Dessutom passar man på att visa upp utsällningen Ett rymdäventyr. Här finns en hel del erfarenhet från livet i rymden att hämta när man provar på att vara astronaut. Bäst av allt måste nog vara att pröva på tyngdlöshet i Gyrohjulet. Om inte astronautlivet är lockande kan man i alla fall gå omkring och ta del av en hiphopstjärnas vardag. Adam Tensta har nämligen spelat in sin musikvideo till låten Before u know it på just den här utsällningen.

För filmens visningstider - www.tekniskamuseet.se